Gradski park pokriven najsavremenijim sistemom za navodnjavanje

04.09.2017.     Vijesti

Gradski park u Trebinju, najveći u  BiH  za mjesec dana imaće najmoderniji sistem za navodnjavanje za čije je radove, koji su već počeli, grad izdvojio 112.000 KM, izjavio je direktor Komunalnog preduzeća u ovom gradu Nedeljko Lambeta.

Lambeta kaže da će ovaj, jedan od  najvećih parkova u bivšoj Jugoslaviji, realizacijom projekta biti i najljepši, jer će se dosta uraditi i na njegovom holtikulturnom uređenju.

„Uporedo sa ovom fazom radimo i na uklanjanju suvih stabala i drveća koja nisu predviđena da budu na ovom mjestu, a koja su sama iznikla ili ih je neko samooinicijativno posadio“, rekao je Lambeta novinarima.

On napominje da je u drugoj fazi planirano postavljanje novog sloja zemlje, a treća faza obuhvatiće sadnju novih zelenih površina i stabala.

Da bi se park sačuvao od vandala u planu je i postavljanje sistema optike, odnosno to da park bude pod kompletnim video-nadzorom i LED rasvjetom.

Predstavnik izvođača radova Marinko Matijević rekao je da će u parku biti napravljen kompletan automatski sistem, koji će biti u skladu sa najnovijim dostignućima navodnjavanja, a funkcionisaće tako što će tokom cijele noći biti zalivan kompletan park.

„Sistem će biti napravljen prema najnovijim svjetskim standardima“, kaže Matijević i dodaje da će u parku biti postavljeno 500 prskalica različitog tipa, a u instalaciju sistema biće postavljeno oko pet kilometara cijevi.

U parku, koji se prostire na površini od oko 28.000 metara kvadratnih, trava će ubuduće tokom cijele sezone biti zelena, što će mu uz nove sadnice davati potpuno novi izgled.

Izvođač radova je konzorcijum „EM elektroinženjering“ i „Granum“ Čapljina.

Izvor: Srna