Završen sistem za navodnjavanje Zasad i Petrovog polja

05.02.2019.     Privreda

U Trebinju je završena prva faza radova na izgradnji sistema za navodnjavanje, u okviru koje su izgrađene pumpne stanice u Zasad i Petrovom polju, cjevovod dužine od oko devet kilometara i rezervoar za navodnjavanje područja Zubaca.

“U ovu fazu uloženo je oko 6 mil KM, od kojih je resorno ministarstvo izdvojilo 85 odsto sredstava, a Grad Trebinje 15 odsto”, rekao je Mile Banjac iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

On je dodao da će sistem biti u funkciji sredinom februara.

U toku su  aktivnosti koje bi trebale da obezbijede nastavak ovog projekta – njegovu drugu fazu, kojom bi mogućnost da navodnjavaju poljoprivredne površine dobili svi vlasnici ovih površina na području zubačkog platoa i Gomiljanskog polja, kao i sela Mrkonjići u Popovom polju i Mosko.

Zamjenik gradonačelnika  Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su puštanjem u rad prve faze sistema za navodnjavanje velikom broju poljoprivrednika omogućeni dosta bolji uslovi za bavljenje poljoprivredom.

On je rekao da će u narednom periodu biti izrađen i pravilnik, kojim će biti jasno definisano na koji način se sistem može koristiti, kako se ne bi došlo u situaciju da ovako važan projekat ne funkcioniše.

“Ove aktivnosti će biti završene do početka sezone navodnjavanja”, rekao je Ćurić.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je da je ovo preduzeće od početka ovog projekta uključeno u njegovu realizaciju i to kroz izradu projektne dokumentacije i finansiranje manjeg dijela primarne i gotovo cijele sekundarne mreže.

“Ovaj sistem koristi vodu iz dovodnog tunela za Hidroelektranu ‘Dubrovnik’ i iz korita rijeke Trebišnjice“, pojasnio je Mišeljić.

Hercegovina press