ZAJEDNIČKI RJEŠAVATI OTVORENA PITANJA U VEZI SA HE „BUK BIJELA“

21.07.2021.     Energetika

Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanje otvorenih pitanja u vezi sa izgradnjom Hidroelektrane „Buk Bijela“, jer se jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom može doći do rješenja.


Povodom izgradnje Hidroelektrane „Buk Bijela“, a na inicijativu državnog sekretara iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Danila Mrdaka, u Trebinju je održan sastanak sa Golićevom i direktorom „Elektroprivrede Srpske“ Lukom Petrovićem sa saradnicima.

Iz „Elektroprivrede Srpske“ nakon sastanka je saopšteno da su učesnici sastanka izrazili dobru volju i spremnost za saradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja.

Na sastanku je dogovoreno formiranje ekspertskog tima od sedam članova čije će zaduženje biti da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada Hidroelektrane „Buk Bijela“, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje
buduće vještačko jezero može da raste.

„U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje `Buk Bijele`“, izjavila je Golićeva i dodala da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči, nakon sagledavanja kompetentne dokumentacije, i obići zajedno teren.

Mrdak je rekao da svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticija na rijeku Taru i da neće doći do potapanja nijednog dijela rijeke Tare u potpunosti je prihvatljivo.

Mješoviti holding „Elektroprivreda Republike Srpske“ ustupio je na uvid tehničku dokumentaciju crnogorskoj delegaciji i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja na rješavanju pitanja „Buk Bijele“.

„Raduje me činjenica što ćemo bilateralno riješavati sva zajednička pitanja i što je već prvi sastanak dao konkretne rezultate“, istakao je direktor „Elektroprivrede“ Luka Petrović.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!