Za oživljavanje fabrike za preradu žitarica u Bileći potrebno oko 400.000 EUR – Čeka se investitor, opština daje podršku

18.03.2023.     Privreda

Opština Bileća traži investitora za ponovno stavljanje u pogon nekadašnje fabrike za preradu i skladištenje žitarica Agroherc.


– Fabrika pripada preduzeću Agroherc i trenutno se nalazi u stečaju. Osnovana je kao dio preduzeća Žitoprodukt 1948. godine, a program rada je obuhvatao skladištenje žitarica, mljevenje, proizvodnju stočne hrane i pekarskih proizvoda. Fabrika je nekada zapošljavala 165 radnika. U sklopu ove fabrike nalazi se 5.449 m2 poslovnog prostora (silosi, mješaona, zgrada fabrike keksa, privredna zgrada, pekara, skladište) i 31.455 m2 zemljišta – ističe se u opisu projekta na sajtu Invest Srpska.

Radi se o izgrađenom objektu koji se treba staviti u funkciju, a kao razlog za investiranje se navode:
-povećana potražnja za žitaricama na svjetskom tržištu;
-povoljna poslovna klima;
-prihvatljiva cijena;
-očuvana infrastruktura;
-raspoloživa i kvalifikovana radna snaga.

Vrijednost investicije je procijenjena na oko 400.000 EUR, a opština se obavezuje da će investitora osloboditi plaćanja komunalnih naknada i taksi za prvih 12 mjeseci poslovanja.

Takođe, opština će subvencionisati zapošljavanje mladih i socijalno ugroženih kategorija.

Potencijalni investitor će imati potpunu podršku opštinske administracije sa ciljem što bržeg obavljanja administrativno- tehničkih poslova, a od investitora se očekuje stavljanje ovog objekta u funkciju i otvaranje novih radnih mjesta.
Objekat i pripadajuće zemljište se nalaze u privatnom vlasništvu, na pogodnoj lokaciji, na udaljenosti od 1 km od centra grada.

Urađena je projektno-tehnička dokumentacija, pribavljena urbanistička saglasnost, a postojeći objekat nema nikakvih finansijskih opterećenja.

Ekapija bih

error: Zabranjeno je kopiranje!