Vučurević: Slovenija u BIH uložila 500 miliona evra

30.05.2018.     Privreda

U BiH posluje oko 500 slovenačkih firmi koje zapošljavaju oko 15.000 radnika, konstatovali su danas direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/ Gordan Milinić i ambasador BiH u Sloveniji Slavko Vučurević.


Milinić i Vučurević su na sastanku u Sarajevu istakli da je Slovenija do sada u BiH uložila 468 miliona evra, te da zauzima četvrto mjesto na listi stranih investitora, saopšteno je iz Fipe.

Milinić je istakao značaj ekonomske diplomatije na polju promocije BiH i privlačenja investicija, navodeći da je Fipa tokom prethodne dvije godine animirala ekonomsku diplomatiju BiH tako što su počeli organizovati investicione konferencije na kojima se predstavljaju mogućnosti za ulaganje u BiH.

Sagovornici su istakli da će Fipa i Ambasada BiH u Sloveniji nastaviti da rade na organizovanju poslovnog foruma BiH-Slovenija koji bi trebalo da bude održan krajem godine s ciljem pronalaska novih investitora za BiH.

Prema registrovanim iznosima kapitala, najznačajniji investitori iz Slovenije u BiH su „Merkator“, „Petrol Slovenska Energetska Družba“, „NLB banka“, „Droga Kolinska Živilska industrija“, Auto industrija „Cimos“, „Triglav INT“ i Telekom Slovenije.

Srna