Vučurevič: Haški tribibunal po naređenju srpskih neprijatelja osuđuje samo istaknute Srbe

20.03.2019.     Vijesti

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević rekao je Srni da ga drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nije iznenadila, jer zna da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu samo izvršava naređenja srpskih neprijatelja među kojima prednjače London i Vašington.


Vučurević je istakao da bi Haški tribunal trebalo da promijeni ime i da se zove „Sud za Srbe“ ili „Institucija koja koja izvršava kaznene naredbe Londona i Vašingtona“.

„Haški tribunal je smješten u Hagu u Holandiji, ali on ne treba da nosi takvo ime, jer on, zapravo ne sudi, već samo vodi sporove po scenariju srpskih neprijatelja koji i donose sramne presude istaknutim Srbima“, rekao je Vučurević.

On je naglasio da se prilikom svjedočenja Karadžiću u Hagu uvjerio da je to „prokleta kuća“, koja sudi samo Srbima.

Prema njegovim riječima, Srbi se ne mogu porediti sa Hrvatima i Bošnjacima, o čemu najbolje govori naređenje predsjednika Karadžića, koji je bio i vrhovni komandant, upućeno svim korpusima Vojske Republike Srpske i pojedinim predstavnicima lokalne vlasti.

„I danas posjedujem dokument u kome predsjednik Karadžić naređuje da se u vrijeme Bajrama i katoličkog Božića ne smije pucati ukoliko to nije neophodno za nužnu odbranu“, naveo je Vučurević.

On je podsjetio da su, za razliku od Srba, hrvatsko-muslimanske snage u dva navrata napale opštinu Nevesinje na Mitrovdan, znajući da je to u ovom mjestu poseban praznik.

„Posljedica jednog od njihovih napada su 42 kovčega naših najhrabrijih sinova“, rekao je Vučurević.

Začuđujuće je, istakao je on, i da su iz Hrvatske protjerani svi Srbi, te počinjeni teški zločini, ali da Haški tribunal to nije prepoznao, već da je zločince oslobodio.

„Ni u Federaciji BiH danas nema Srba. Ali zato, u Republici Srpskoj danas žive i Srbi i Bošnjaci i Hrvati“, poručio je Vučurević.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Srna