Vrbičićeva: U Hercegovini nema nijednog sindikata građevinara

19.03.2019.     Vijesti

Predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić istakla je da u istočnoj Hercegovini ne postoji nijedna sindikalna organizacija u oblasti građevinskog sektora zbog čega je sa poslodavcima iz ove oblasti nemoguće razgovarati.

Vrabičićeva je, nakon sastanka sa predstavnicima regionalnog sindikata za istočnu Hercegovinu, istakla da je na ovom području evidentan problem rada na crno građevinskih radnika, zbog čega je neophodno da dođe do većeg angažmana državnih organa, ali i samih poslodavaca.

„Nemam podatke ko su poslodavci u građevinskom sektoru, niti smijem da priđem njima i njihovim `feudima` na kojima oni rade i zapošljavaju svoje radnike“, rekla je Vrabičićeva.

Ona je istakla da je cilj ovog sindikata da zaštiti sve radnike, bez obzira na to da li su članovi sindikata ili ne.

„Važno je da se radnik kome su ugrožena osnovna prava obrati u sindikat, a ne da ga mi tražimo po građevinama“, pojasnila je Vrabičićeva.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj, pa samim tim i u Hercegovini, u sektoru građevinarstva evidentan je odlazak radnika, što je, kako je navela, veoma lako spriječiti.

Rješenje je, istakla je Vrabičićeva, da se radnicima daju odgovarajuće plate, pruži im se adekvatna zaštita na radu i da im se da sigurnost da ostanu ovdje.

U okviru ovog granskog sindikata postoji 15 sindikalnih organizacija sa oko 1.500 radnika.

Srna