VLATKOVIĆ: Do 2025. završetak tri velika energetska objekta HE Dabar, VE Hrgud i Solarne elektrane Trebinje 1

30.10.2020.     Energetika

Gostujući u jutarnjem programu Herceg RTV, Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije u Elektroprivredi Republike Srpske je istakao da je solarna elektrana “Trebinje 1“ vodeći investicioni projekat u Elektroprivredi.

Ja se iskreno nadam da ćemo u narednih pola godine ispuniti sve procedure i nakon toga krećemo izgradnju solarne elektrane Trebinje 1“, dodao je Vlatković.
On je istakao da bi elektrana od momenta izgradnje, trebalo da bude završena za dvije do dvije i po godine.
‘Tehnologija koja bude u solarnoj elektrani biće nešto najsavremenije“, dodao je Vlatković.
Кomentarišući projekat Vjetroelektrana Hrgud, Vlatković je istakao da će to biti prva vjetroelektrana u sistemu ERS.
U ovom momentu u dubokoj fazi rješavanja papirologije u pregovorima smo sa Njamačkom razvojnom bankom. Oni prate sve radove i moram da naglasim da postoje neke stvari na koje mi ne možemo da utičemo. U ovom momentu Elektroprivreda je ispunila sve svoje obaveze i čekamo tendersku dokumentaciju da bi krenuli sa radovima. Iskreno se nadam da će naredne godine do septembra mjeseca krenuti radovi, ako ne i prije“, istakao je Vlatković.
Кada je riječ o Hidroelektrani Buk Bijela, Vlatković je rekao da je potpisan ugovor sa Vladom Republike Srbije.
To je jedan veoma značajan i bitan ugovor za Republiku Srpsku, za ERS. Buk Bijela ima sve dozvole, ekološke, izvadili smo građevinsku dozvolu za pripremne radove. U ovom momentu mi samo čekamo naše partnere, Elektroprivredu Republike Srbije, da se usaglasimo oko početka pripremnih radova. Sredstva i dozvole su obezbjeđene’‘, rekao je Vlatković.
On je istakao da bi do 2025. trebalo da budu izgrađena tri najznačajnija projekta ERS, a to su solarna elektrana Trebinje 1, HE Dabar i VE Hrgud.
Vlatković je dodao da ERS nije budžetsko, već proizvodno preduzeće.
Mi se bavimo proizvodnjom električne energije, snabdijevanjem, distribucijom, prodajom, izvozom. Čak ni u ovim teškim uslovima kada vlada pandemija, mi nismo otpustili nijednog radnika, nismo smanjili plate“, ističe Vlatković.

Herceg tv

error: Zabranjeno je kopiranje!