Vladika Dimitrije predvodio litiju za odbranu svetinja u Herceg-Novom

27.01.2020.     Vijesti

Ni kiša koja je padala danas poslijepodne u Herceg-Novom nije mogla da zastavi oko sedam hiljada građana ovog grada da u litijama iz Sutorine, Mojdeža, Žvinja, Kuta i Zelenike krenu ka Toploj i crkvi Svetog Spasa gdje je služen još jedan moleban, a da se zatim upute ka manastiru Savina, odakle je, uoči Savindana, narod Herceg-Novog još jednom poručio da ne da svetinje i da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije volja naroda.

Litija herceg novi2.jpg

U litiji od Sutorine kolonu su predvodili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, paroh trebinjski Dražen Tupanjanin, predsjednik opštine Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, po prvi put poslije 213 godina, iz sela Lučići donesen je krst Svetog Petra Cetinjskog i sjedinio se, kako je rekao vladika Dimitrije, sa krstom Svetog Save u manastiru Savini.

„Simbolično su se sjedinile naše eparhije u jedno srce, u jednu dušu koja govori ne damo svetinje. One služe da okrijepe sve naše živote. Zato nikome ne damo naše čojstvo, pravdu i slobodu. Čitava Hercegovina, čitav slobodoumni svijet, gleda u vas. Od Zavale gdje je kao dijete došao naš Sveti otac Vasilije, preko Dobrićeva i Gacka – svi gledaju u vas. Ovo je oganj koji svi osjećamo u srcima i naše je da ostanemo dostojni te svjetlosti“, rekao je burno pozdravlje prvo na Toploj a zatim i na Savini vladika Dimitrije.

Savina herceg novi.jpg

U besjedi ispred manastira Savina otac Dražen Tupanjanin je naglasio da su Hercegovci zadivljeni dostojanstvom, međusobnom ljubavlju i istrajnošćua naroda Crne Gore da bude čuvar svetinja.

„Oni ljudi koji su u osjećaju svog srca izgubili osjećaj za pravdu učinili su sebi veliko zlo. Se čime će da stanu pred ogledalo i kako će sa takom nepravdom dalje življeti„, upitao je otac Dražen.

Litija herceg novi3.jpg

U pretprazničko veče uoči Svetog Save o mjestu Savini, tradiciji Savindana i kultu Svetog Save u Boki, Crnoj Gori i svim srpskim zemljama govorio je dr Drago Šerović.

„Naša vjera ovdje postoji vijekovima. Putem svetosavlja smo gradili ove hramove i crkve. Sveti Sava je osveštao ovaj hram na Savinskoj dubravi. O tome nam govori 800 godina naše SPC. Sve naše crkve izgrađene su na vjeri i molitvi i nikakvi zakoni i nezakoni je neće navladati i razoriti. Ne damo Savinu, ne damo nijednu našu crkvu u našoj opštini. Branićemo ih vjerom i molitvom, našim dostojanstvom i našom postojanošću„, rekao je Šerović.

Ujutru će iz manastira Savina biti iznesen Savin krst do do Savinske dubrave i crkve Svetog Save gdje će poslije službe i litije biti izveden prigodan program, dok će djeci biti podijeljeni svetosavski paketići.

Sutra veče, poslije molebana u hramovima na Toploj i Belavistiod, 18.00 časova na trgu Nikole Đurkovića biće održana Svetosavska akademija na kojoj je najavjeno da će da besjedi umirovjeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije.

Zdravko Šakotić