Vladika Atanasije ispričao jezivu priču iz Ostroga: Djevojku je obuzeo đavo, progovarao je iz nje

15.11.2019.     Vijesti
Kada posjetite Ostrog, čućete ljude koji govore „Idemo kod sveca“. Računa se, kao da je sveti Vasilije živ, u stvari, vjeruje se da njegov duh obitava u manastiru, a da božje čudo pokreće i njegovo tijelo. Jedno svjedočenje o tome ispričao je vjernicima 11. novembra penzionisani vladika Atanasije, govoreći o djevojci koju je obuzeo bijes, a sveštenstvo je spas zatražilo od Svetog Vasilija.

Za nesrećnicu su bližnji pomoć najprije potražili u hercegovačkom manastiru Žitomislić.

– Pričali su mi oci, ovdje, Ostroški, da su doveli jednu djevojku opsjednutu bijesom iz našeg sela Žitomislića. Čitali su oci u manastiru Žitomisliću molitve, pa me zove iguman Danilo šta da radimo? Vodite ga, rekoh, svecu – započinje penzionisani vladika Atanasije pred vjernicima, i to prije samo četiri dana.

Snimak njegove ispovijesti o djevojci je okačen na Jutjub.

Odupirala se, nastavlja on, a đavo progovara iz nje: „Neću ja tamo, tamo će mene zaklati!“

– Ali su došli. Doveli su je ovdje, ona se naslonila na kovčeg i plakala, plakala dugo i onda su je sveli dolje da se odmori. Kada su sišli, biješe naroda ispod stepenica, jedna žena poviče: „Ko je kadio? Sve miriše na tamjan!“ Očigledno je da je sveti Vasilije – prenosi ovo svjedočenje vladika.

Djevojka je, prema priči Atanasija, počela da povraća.

– Što kaže narod, da crijeva povrati.  Kad se smirila vrate je, prenoći ovdje i vrati se potpuno zdrava u Žitomislić i udala se poslije nekog vremena. Eto, tako Bog djeluje kroz svoje čudotvorce, to je prisustvo božje. Vjera jeste prisustvo božje u nama i ne može zlo đavolje u svijetu nadvladati Boga, ne može ni u nama nadvladati, jer je Bog jači od njega – govorio je.

Svetac koji hoda

Kako kaže nije prvi put da su ga pobožni ljudi viđali „da siđe sam da kadi“.

– Zato su njegove cipele hodane, vidi se da su đonovi išli i viđen je nekad da siđe on da kadi dolje. Znači živ je, živoprisutan – priča Atanasije.

Atv