Vlada Srpske ograničila cijene goriva

03.04.2021.     Privreda
Vlada RS donijela je Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, saopštilo je u petak, 2. aprila, Ministarstvo trgovine i turizma RS.

Foto: Ilustracija

Uredbom se, kako je pojašnjeno u saopštenju, utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na teritoriji RS određivanjem maksimalnih iznosa marži koje se primjenjuju prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

– Predmetnom Uredbom trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, dok se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivata – dodaje se u saopštenju.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe, kako se dodaje u saopštenju, vršiće Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa ovlašćenjima propisanih Zakonom o regulisanju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

Nezavisne podsjećaju da je utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području FBiH, Vlada FBiH u četvrtak donijela Odluku kojim je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene).

– Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata – pojasnila je juče Vlada FBiH.

Vlada FBiH je saopštila da će, u roku od 15 dana od njihovog stupanja na snagu, o ovim odlukama obavijestiti Parlament FBiH.

NN

error: Zabranjeno je kopiranje!