Vlada dijeli stav sindikata: Neophodno povećanje minimalne plate

25.11.2017.     Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Vlada dijeli stav sindikata da je neophodno ići na novo povećanje minimalne plate.


„Povećali smo je prošle godine, ali je to nedovoljno. Najniža plata mora rasti u narednom periodu i ja sam apelovala na naše socijalne partnere – i sindikat i poslovnu zajednicu – da zajedno dođemo do dobrog rješenja“, rekla je Cvijanovićeva na konfenrenciji za novinare nakon završnih konsultacija predstavnika Vlade i socijalnih partnera.

Ona je naglasila da Vlada Republike Srpske apsolutno podržava stav sindikata da treba što prije doći do opšteg kolektivnog ugovora.

„Rekli smo da ćemo biti aktivni učesnici tog procesa. Mislim da tu nemamo nikakav poseban problem“, kaže Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Vlada dijeli i stav sindikata da svako rasterećenje poslodavaca u privredi, osim toga što oslobađa potencijal za neko novo ulaganje i proširenje posla, mora da se odrazi i na materijalni status radnika.

„Od sindikata smo imali priliku da čujemo negodovanje da plate budžetskih korisnika stagniraju, da nisu rasle u prethodnom periodu i to je tačno. Ali, moram da podsjetim da smo sa sindikatom postigli dogovor da se ograniči fond plata kada su u pitanju budžetski korisnici i da je naš prioritet da očuvamo radna mjesta u javnom sektoru, umjesto da otpustimo jedan broj radnika da bismo onima koji su ostali mogli da povećamo platu“, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: Srna