Vjerovali ili ne: Na zahtijev građana poskupio parking, tvrde u gradskoj upravi

02.08.2017.     Kolumne

U strogom centru grada parking je nedavno poskupio za 300 odsto. Tako će građani ubuduće u sezoni (od 15.maja do 15.septembra) umjesto dosadašnjih marku po satu plaćati 3 KM. I ne bi možda bilo čudno to što smo po cijenama parkiranja u srcu graada, ako izuzmemo hrvatsko primorje postali najskuplji u regionu  (skuplji od Beograda, Zagreba, Podgorice, Sarajeva, Banjaluke  – u svim ovim gradovima cijene su od 1 do dvije marke) da udar po džepu građana nije na zahtijev istih. Bar tako tvrde u Stambeno – komunalnom odjeljenju Grada Trebinja.

Na naše pitanje da obrazlože odluku o poskupljenju poslali su sledeći odgvor:

„Odluka o poskupljenju je donesena na osnovu velikog broja primjedbi građana da ne mogu da parkiraju u prvoj zoni i da pojedini vlasnici automobila su uzurpirali parking u toku cijelog dana po cijeni od 1,00 KM, čak je bilo pojava da se vršila prodaja automobila u parking zoni, gdje su po nekoliko dana ista vozila zauzimala mjesto i zbog toga smo bili mišljenja da u sezoni trebamo naći način da našim građanima omogućimo pristup parkingu u centru grada. Dakle, riječ je o najopterećenijim parkiralištima u najužem centru grada, ukupnog kapaciteta 195 parking mjesta (ulice Kralja Petra, Desanke Maksimović, Vuka Karadžića)“.

Zbog preopterećenosti je valjda i odluka da na jednom parking mjestu automobil možete držati maksimalno dva sata.

Ako je sve ovo tačno suluda su negodovanja tih istih građana koji u kafanama, na pijaci i po sijelima ovih dana glasno negoduju na novu odluku o poskupljenju parkinga.

Koliko će ona biti efikasna znaće se za mjesec dana, dok se sabere novac iz kase za te namjene kažu u Stambeno  – komunalnom. Ako pitate stanovnike Bregova para od parkinga, biće manje, ali njihovih problema sve više.

Na naš portal stiglo je nekoliko pritužbi iz obog naselja da zbog gužvi više ne mogu parkirati svoj automobil ispred zgrade kao što su radili godinama jer u ovom naselju svi traže besplatnu „ćošu“ za svoja kola.

Neće više biti besplatnog parkiranja ni ispred Neimarstva i na Ložioni. Parking mjesta na ovim lokacijama plaćaće se 1,5 KM. Dobra vijest je, ako takva postoji, što će broj parking mjesta biti povećan. Naravno, kao i do sad plaćaće se i parking u kompleksu bivše kasarne, „Luču“, kod Elektroprivrede, u Kršu (kod Zavoda), na poligonu….

Ipak, u Stambeno  – komunalnom tvrde da je i dalje najviše besplatnih parking mjesta u gradu. Ako računaju Tinu, Police, Hrupjela, Gučinu, Goricu…. sigurno da jeste.

Hercegovina press

error: Zabranjeno je kopiranje!