Vizu za Njemačku traži 29 firmi

24.08.2017.     Privreda

Na konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 29 preduzeća iz RS, od kojih je šest novoprijavljenih, jer do sada nisu konkurisala za rad u toj zemlji. Vizu za Njemačku traži 29 firmi

Na osnovu raspisanog konkursa za dodjelu 2.000 detašmana na nivou BiH, Srpskoj pripada kontingent od jedne trećine, odnosno 666 detašmana.

– Konkurs je bio otvoren 15 dana i preduzeća su mogla podnositi prijave do 19. avgusta. U tom periodu zaprimili smo prijave koje se odnose na redovni i posebni kontingent. U redovnom imamo 529 detašmana, a u posebnom njih 137. Prijavilo se 29 preduzeća, od kojih je šest novoprijavljenih, a 23 su i do sada koristila detašmane kazao je sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović.

Novoprijavljena su banjalučka preduzeća “SD Sistemi” i “ABC Solutions”, “Simpro gradnja” Doboj, “D Montaža” Brod, “Metal bos” iz opštine Srbac, te šamački “Bader”.

– U daljem postupku komisija će otvoriti pristigle prijave i provjeriti da li su one potpune i ispravne. Nakon toga biće obavljeno bodovanje, te donesena konačna odluka o dodjeli detašmana. U daljoj proceduri firme imaju žalbeni rok od osam dana, tako da će svečana dodjela detašmana biti upriličena od prvog do petog oktobra kazao je Petrović.

Koliki je značaj dodjele detašmana za rad u Njemačkoj najbolje govori činjenica da domaća preduzeća na ovom tržištu zapošljavaju oko 700 radnika.

– Naše firme ostvaruju prihode u Njemačkoj veće od 30 miliona evra na godišnjem nivou i stiču velike reference. Od tog iznosa oko 80 odsto se slije u RS na osnovu isplaćenih plata koje budu potrošene ovdje. Osim, toga imaju konstantno zaposlenih oko 700 radnika na mjesečnom nivou, koji ostvaruju primanja u Njemačkoj koja su daleko veća nego na domaćem tržištu kazao je Petrović.

Na konkurs su se mogla prijavljivati preduzeća iz oblasti građevinarstva, izolaterstva i montažerstva. Na oblast građevinarstva odnose se 262 detašmana, na izolaterstvo 156, a montažerstvo 248 detašmana. Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa entitetskim komorama raspisala je 4. avgusta konkurs za dodjelu 2.000 detašmana domaćim preduzećima za poslove u Njemačkoj.

Uslovi

Firme koje su se prijavile na konkurs moraju biti kadrovski i tehnički osposobljene da bi izvršile ugovorene poslove, a moraju imati i registrovano predstavništvo u Njemačkoj. Osim toga, moraju imati i minimum 15 stalno zaposlenih u BiH u djelatnostima za koje konkurišu

Izvor: Capital