Višković: Želimo sa firme iz Srbije otvaraju predstavništa u Srpskoj

23.04.2019.     Privreda
Republika Srpska i Srbija prvi put rade na velikim energetskim projektima izgradnje tri elektrane na gornjem slivu Drine čija je vrijednost oko 450 mil EUR, a novi sastanak predstavnika institucija RS i Srbije u maju donijeće još mnogo novih projekata, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.
– Razgovaraćemo o investiranju u Srpsku. Vodimo pregovore sa određenim kompanijama iz Srbije o tome da dođu u RS. Već smo se dogovorili da Srbija iz fonda koji ima za podsticanje investicija prema stranim ulagačima, podstakne svoje privredne subjekte da otvaraju pogone u Srpskoj. Sve ono što strani investitori dobijaju u Srbiji sada će dobijati privrednici iz Srbije za otvaranje pogodna u RS – rekao je Višković za Novosti.

Privrednici iz Srbije se već javljaju i obavlajju istraživanja tržišta, kaže on i dodaje da očekuje konkretne rezultate ove godine kao i da veliki srpski brendovi otvore proizvodne pogone širom Srpske.

– Zamolio sam predsjednika Aleksandra Vučića da pokuša da utiče na kompanije iz Srbije koje imaju sjedište u Federaciji BiH da se vrate u Republiku Srpsku. Njihov odlazak nam je napravio znatne gubitke u privednom smislu, jer povrat PDV za te firme ide u Federaciju, a Srpska gubi milione – rekao je on.

Kako je dodao, bar 20 ozbiljnih kompanija iz Srbije sada ima svoje sjedište širom BiH, od Mostara, Širokog Brijega do Sarajeva, a u Banjaluci očekuju da se one vrate u RS

Na konstataciju da su te firme otišle zbog bolje poslovne klime u Federaciji, Višković kaže da to nije tačno i da su uslovi za privređivanje bolji od uslova u Federaciji.

– U jednom momentu jeste situacija na terenu bila zategnuta, ali je sve promijenjeno u posljednje tri godine u korist RS. Naša zbirna poreska stopa na primanja je manja nego u FBiH. Cijena električne energije je manja nego u FBiH – rekao je on.
Novosti