Višković dao rok ministrima i direktorima – najavio smjene neodgovornih

03.04.2019.     Vijesti
Svi ministri i direktori javnih preduzeća koji ne budu ispunjavali svoje dužnosti ili pokažu da nisu dorasli povjerenoj ulozi, biće smijenjeni – poslao je Radovan Višković upozorenje funkcionerima u Republici Srpskoj.

Gostujući u emisiji ATV-a „1 na 1“, premijer je poručio da oni koji rade časno, pošteno i u interesu Srpske ne treba da brinu za svoj status – ali svima je dao rok od šest mjeseci da se dokažu.

„Postavljena lica u javnim preduzećima, direktori, članovi UO, NO, itd, svi znaju. Vi znate da mi u prvih 100 dana, jedan mali ili beznačajan broj ljudi smo postavili na određeni period, 4-5 godina, svi su u v.d. statusu. Ostaće još jedno vrijeme, upravo da im se da šansa da vidimo da li politike Vlade provode ili ne provode“, Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Prethodna Vlada je ponekad bila talac situacije, jer je smjena jednog ministra ili direktora mogla da sruši izvršnu vlast, ali to sada nije slučaj – ističe Višković. Ministri u njegovoj Vladi pozdravljaju ovu odluku premijera, ali ne žele da komentarišu svoj rad. Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, kaže da će preduzeća u nadležnosti njegovog ministarstva za sada imati samo v.d. direktore.

„Mi smo u preduzećima koja potpadaju pod nadležnost ministarstva poljoprivrede već izvršili neke kadrovske promjene, za nove rukovodioce naravno treba određeno vrijeme da im se da šansa da dokažu da mogu da vode ta preduzeća“, kaže Pašalić.

Da se mora uvesti rigoroznija kontrola u ministarstva i javna preduzeća slaže se i ministar saobraćaja i veza, resora u čijem se sastavu nalaze jedno od profitabilnijih javnih preduzeća, „Putevi Republike Srpske“, ali i vječiti gubitaš – „Željeznice“. Neđo Trninić ističe da je nakon restrukturiranja, finansijska situacija u „Željeznicama“ sve bolja.

„Naročito u javnim preduzećima koji bi trebali da budu motor razvoja Srpske, a često znamo da su u problemima. Moje resorni ministarstvo je ima nadležnost nad brojnim javnim preduzećima, ali gotovo sva su u pozitivnom poslu i imamo i pozitivne priče sa „Aerodroma“, a i „Željeznice“ nisu toliko negativna priča koliko se predstavlja“, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Premijer je i ranije najavljivao da će Vlada obratiti više pažnje na poslovanje javnih preduzeća. Njegova želja, kao i cijele izvršne vlasti, je da ova preduzeća finansiraju budžet, umjesto da ga na osnovu subvencija i neplaćenih poreza opterećuju.

Atv