Višestruka hapšenja zbog dojava rezultata utakmica

10.11.2017.     Vijesti

Policijski službenici Policijske Uprave Foča su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, 10.11.2017.godine nastavili aktivnosti u sklopu operativne akcije kodnog naziva “Dojave“.

Na osnovu Naredbe Osnovnog suda u Foči izvršen je pretres na 12 lokacija i to 11 na području opštine Foča i jedan pretres na području Bosansko-podrinjskog kantona u Foči, i uhapšeno je o 11 osoba, za koje postoji osnova sumnje da su počinili kaznena djela Prevare i Pranje novca.

Prilikom pretresa privremeno su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku i koji će biti predmet vještačenja. Uhapšene osobe nalaze se u prostorijama Policijske uprave Foča nad kojim se vrši kriminalistička obrada. Broj oštećenih ovim kaznenim djelima je preko 1.300 osoba koja se nalaze na prostoru bivše Jugoslavije i zemalja Zapadne Evrope, a protupravna imovinska korist koju su dvanaest osumnjičenih osoba pribavili izvršenjem navedenih krivičnih djela iznosi oko 800.000,00 konvertibilnih maraka.

Policijski službenici nastavljaju rad na dokazivanju kaznenih djela Prevare i Pranja novca, kao i otkrivanju ostalih izvršioca i oštećenih osoba ovim kaznenim djelima, prenosi N1. Akcija Dojave je počela u maju ove godine kada je izvršen pretres na 16 lokacija, a slobode je lišeno 17 osoba kojima se na teret stavljaju kaznena djela iznude i prevare. Uhapšeni  su se sumnjičili da su oštetili više od 300 osoba na prostoru bivše Jugoslavije i u zemljama Zapadne Evrope, a šteta koju su prouzrokovali broji se u milionima KM.

Nezvanično uhapšene  osobe su putem društvenih mreža vršili prevare u vidu dojava rezultata sportskih susreta te iznuđivali novac.

Izvor: Bljesak.info