„Vidjeće se šta je opravdano, a šta ne“ Dodik ističe da nova vlada mora zamrznuti cijene osnovnih životnih namirnica

01.12.2022.     Vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će nova vlada Srpske imati zadatak da izuči sve modalitete zamrzavanja cijena osnovnih životnih namirnica, s tim da će, u tom slučaju, budžet Srpske morati imati sredstva za subvencionisanje eventualnog povećanja troškova proizvodnje.

Dodik je rekao da će zajedno sa proizvođačima hljeba biti pronađen modalitet za ograničenje cijene hljeba, te da će se vidjeti šta je u tom pitanju opravdano, a šta ne.

– Svi znaju da su se neki ulazi za proizvodnju povećali, prije svega nafta, ali želim da kažem da smo ostali na cijeni struje za proizvođače koja je najniža u Evropi. To znači da preduzeća koja proizvode hljeb plaćaju istu garantovano nisku cijenu. Razgovaraćemo sa njima da im zadržimo tu cijenu, a da oni zadržavaju cijenu hljeba– rekao je Dodik novinarima.

On kaže da je realno došlo do poskupljenja u svim oblastima industrije, na šta je Srpska reagovala povećanjem plate od deset odsto, a od 1. januara povećanje će biti pet odsto.

To bi bila reakcija na ono što jeste inflacija koja se u ovom trenutku zvanično vodi kao 16 odsto. Ako tome dodate da smo linerano svima isplatili po 100 KM da bismo balansirali između najnižih i najviših plata i povećali osnov za obračun, to je već kvalitetno drugačiji pristup pitanju plata – istakao je Dodik.

On je napomenuo da je povećanje najniže plate stalni zahtjev sindikata, te da ostaje da se vidi šta će mandatar Radovan Višković predstaviti kao politiku buduće vlade u tom smislu.

– Mislim da smo sa jednim dijelom sindikata imali dogovor da upravo to pitanje riješimo jednokratnom linearnom isplatom za sve zaposlene po 100 KM. Samim tim najniža plata je povećana u tom pogledu i ona ostaje na tom nivou – naveo je Dodik.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!