VIDEO: Trebinjski ugostitelji protiv najavljene zabrane pušenja

22.01.2018.     Video servis

Ako se pušenje cigareta u kafićima zabrani zakonom, slobodno možemo da tražimo drugi zanat, poručuju ugostitelji širom Srpske.

Razbjesnila ih je činjenica da je vremena sve manje, jer će poslanici o nacrtu zakona o zaštiti zdravlja stanovništva rapravljati već na narednom zasjedanju. Posebno su ogorčene trebinjske kafedžije, jer, kažu, maltene čitav grad živi od kafana. Ni od peticije nisu odustali. Na obrazloženje Ministarstva zdravlja da ta odredba neće ugroziti njihovo poslovanje, kao što nije u razvijenim zemljama u kojima odavno vlada zabrana, odmahuju glavom.

” Svakako da će uticati. Mislim da će svakako manje vremena provoditi u kafanama, da će to biti ono što kažu, ona brzinska kafica i odoše. Mentalitet ljudi je takav da oni kafanu ne mogu da zamisle bez duvanskog dima i cigarete”, rekao je Igor Škero, ugostitelj iz Trebinja.

Iz Ministarstva zdravlja ponavljaju da su jedino mislili na zdravlje građana, i da su se vodili propisima i analizama Svjetske zdravstvene organizacije. Parcijalna rješenja kakva su do sada postojala, poručuju, jednostavno nisu dovoljna.

“Nepotpune mjere zabrane pušenja na javnim mjestima kojima se djelimično ograničava pušenje u zatvorenom javnom prostoru (npr. posebni prostori za pušenje, poseban ventilacioni sistem i slično) mogu da smanje izlaganje pasivnom pušenju, ali ne pružaju adekvatnu i potpunu zaštitu od njegovog štetnog dejstva”, ističu u ministarstvu.

Iz Udruženja ugostitelja Srpske tipuju na podršku, kako vladajućih, tako i opozicionih poslanika, barem pušača. Nadaju se da nacrt u tom obliku neće ni proći, a ako se to ipak desi, probaće svojim prijedlozima da mijenjaju za njih spornu odredbu. Opozicionari im poručuju da će ih rado saslušati. Kažu da i aktuelni zakon nije loš, jer predviđa odvojene prostorije, ali da je problem njegova primjena u praksi.

“Sigurno je da treba tražiti rješenja, u odvojenim prostorijama, ili nešto sasvim novo, a to je da se naprave kafići za pušače i za nepušače, a da građani budu ti koji će birati gdje da idu”, rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS.

“Rješenje nije dobro obrađeno i nije se prije svega sa predstavnicima poslovne zajednice, ugostiteljima, obavio onaj dijalog, osnovni, uvodni, koji je trebao za one probleme koje su postojali do sada”, rekao je Adam Šukalo, poslanik u NSRS (Klub PDP-a).

Nacrtom zakona predviđeno je da svaki gost koji zapali cigaretu u kafiću plati kaznu od 200 do 600 maraka, a ugostitelj bi, za pepeljare na stolovima i dozvoljavanje pušenja, iz džepa morao da izbije od tri do šest hiljada maraka.

Izvor:Atvbl