VIDEO: Šta je istina o parastosu na ostrvu Daksa?

29.10.2017.     Vijesti

Nakon što je savjetnik Mladena Bosića, Nebojša Vukanović u svom tekstu iznio niz neistina tvrdeći kako je pravoslavni sveštenik u Dubrovniku navodno učestvavo u misi pobijenim ustašama, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska saopštenjem je demantovala sve njegove navode.

Ekipa RTRS danas je bila u Dubrovniku. Donosimo priču o tome zašto se već 27 godina pored katoličkog služi i pravoslavni pomen na ostrvu Daksa, i ko su žrtve koje su 1944. godine bez suđenja strijeljali partizani na tom mjestu.
Dubrovačka parohija – Foto: RTRS
Dubrovačka parohijaFoto: RTRS
Više od pedeset ljudi je krajem oktobra 1944. strijeljano na ovom ostrvu. Mahom ugledni ljekari, trgovci, sveštenici, a sve prema odluci narodnooslobodilačke vlasti. Uglednici pobijeni, a njihova imovina konfiskovana. Među ubijenima su i petorica pravoslavaca, takođe uglednih Dubrovčana, te Božidar Pindović, pravoslavni sveštenik.
„Pravoslavnih pet je ubijeno po DNK analizi, među njima i jedan pravoslavni sveštenik“, kaže dubrovački paroh Stevan Kovačević.
O žrtvama sa Dakse nije se smjelo govoriti u socijalističkoj zemlji, a pogotovu im služiti vjerski pomen.
“ Ako malo se znalo, onako šutke se govorilo za Daksu, Srbi su pričali o Srbima“, rekao je Slobodan Simonović, bivši sekretar Srpske pravoslavne crkvene opštine Dubrovnik.
Prvi put i žrtvama rimokatoličke vjere , i pravoslavcima, i to po blagoslovu mitropilita Vladislava parastos je služen 1990. godine. Od tada svakog oktobra, izuzev tokom četiri godine rata, na Daksi se služi i katolički i pravoslavni obred za upokojene.
„Apsolutno to treba da se nastavi“, dodaje Simonović.
Zato su potpuno lažne i zlonamjerne tvrdnje iznesene u medije sa ciljem da se crkvi nanese šteta i ništa drugo – kažu u dubrovačkoj parohiji.
“ Svaka laž ima svoj početak i svoj kraj, a mi služimo istini , a istina je jedno od božijih imena“, navodi paroh Kovačević.
A istina je samo jedna , dok količina laži i gluposti nije ograničena , pa ni onda kada je riječ o žrtvama jednog bezbožnog zločina.

Izvor: Rtrs