VIDEO: Prva konferencija beba u Ljubinju

20.09.2021.     Video servis

U Ljubinju je juče bio pravi dječiji praznik.

Naime, u toj hercegovačkoj opštini prvi put je održana „Кonferenacija beba“, manifestacija koja je okupila veliki broj mališana, ali i njihovih roditelja. Podršku Кonferenciji pružile su lokalne institucije i udruženja.

 

Prva Кonferencija beba, u okviru Malogospojinskih dana, okupila je trideset najmlađih Ljubinjaca.
Inicijativa je potekla poslije prošlogodišnjeg najvećeg broja novorođenih u Ljubinju u posljednje dvije decenije. Za Ljubinje, manifestacija je bila prava radost.
– Poželjno je što više beba da se rađa, u našem gradu prošle godine rođeno je 40 beba, najviše u zadnje dvije decenije – navela je Dragana Turanjanin, sekretar SPКD Prosvjeta, organizator Кonferencije beba.

Uz muziku i klovnove, najmlađe, ali i one nešto starije, zabavljalo je društvance iz КUD-a Ljubinje i članovi dječijeg vrtića. Učesnici manifestacije birali su najmlađu i najstariju bebu, bebu sa najviše sestara i braće.
Organizaciju prve Кonferencije beba u Ljubinju preuzelo je SPКD Prosvjeta i КUD Ljubinje, uz podršku Opštine Ljubinje.
– Zar postoji ljepša organizacija i učešće, presrećni smo što su ljudi došli na ovu ideju jer ovakvih manifestacija nedostaje – istakla je Desanka Radić, КUD „Ljubinje“.
Prošlogodišnji broj novorođenih bio je povod da natalitetu daju više značaja i podrške.
– Na kompletnom društvu, na nama je da damo značaj tim vrijednostima, čini mi se da živimo u vremenu kada su loše informacije na prvom mjestu, a ove fine se sklanjaju u stranu, želimo da to promijenimo, da su ovo prave vrijednosti – poručio je Stevo Drapić, načelnik Opštine Ljubinje.
Podršku manifestaciji, iako nemaju dodirnih tačaka, dalo je i Udruženje „Bebe“ iz Trebinja, sa kojim je Opština dogovorila saradnju u pružanju pomoći parovima sa problemom steriliteta.
Tokom manifestacije, održano je i simbolično takmičenje beba – puzanje, za uzrast do dvanaest mjeseci, samostalno hodanje, za bebe do dvadeset četiri mjeseca, takmičnje mama u brzom previjanju beba -demonstracija na lutkama.
Svim učesnicima podijeljeni su skromni pokloni, zahvalnice, slatkiši i baloni, s namjerom da se naredne godine okupe u većem broju.

Rtrs

error: Zabranjeno je kopiranje!