VIDEO: Merlin predstavio dvije nove pjesme „Krive karte“ i „Kako da ti kažem“

31.03.2022.     Video servis

Danas je premijerno u studiju BHRT-a predstavljena nova pjesma Dina Merlina  kao i video za četvrti singl s predstojećeg 12. albuma, koji bi svjetlo dana trebao ugledati u septembru ove godine.

Merlin je inspiraciju za pjesmu „Krive karte“ pronašao u jednom događaju iz vlastitog života, kojim je, kako kaže, srušio most po kojim svakodnevno korača.

„Ne tako davno sam povrijedio jednu osobu do koje mi je mnogo stalo. Srušio sam jedan most preko kojeg svakog dana prolazim. Neko se rodi samozatajan, mirne naravi, a ja sam malo eksplozivan. Nisam birao taj put, već je on birao mene. Kako sam srušio taj most pojavila se jedna provalija i bio sam potpuno razoren, kao kad padne neka duga teška putujuća tuga koja vas nikada ne napušta. Onda sam zastao i poželio da zamolim tu osobu da mi oprosti“, rekao  je.

Život nam podijeli krive karte mi se ne pitamo za to, kako kaže, ali možemo stati i razmisliti, pronaći alternativu tome.

„Razmisliti da imamo prave ruke i hrabra srca. Imamo odlučnost da promijenimo sebe, pa onda i svijet oko sebe. Ovo je priča o tome. Ovo su moje krive karte koje će u pravim rukama napraviti svijet, a prvo mene, boljom osobom“, dodao je.

Dino Merlin: Pjesma je moj način da se iskupim
Dino Merlin: Pjesma je moj način da se iskupim

Opisujući sam nastanak novih numera, Merlin je istako kako najbolje govori kada piše pjesme, pa je i ova njegova lična priča završila kao pjesma.

„Jedna od ultima ljudskog postojanja je graditi mostove i biti iskren u traženju oprosta. Reći: ‘Do mene je’. Ovo je moj način da se iskupim. Toliko mi je teško palo, da mi je bilo malo da napišem jednu pa sam napisao dvije kajde na isti tekst“, dodao je.

Bol koju je osjećao povrijedivši sebi dragu osobu je bila toliko velika da je pretočena u dvije pjesme, vrlo sličnog teksta. Legendarni bh. kantautor je emociju tuge prikazao na dva sasvim drukčija načina.

„To je brat blizanac pjesme ‘Krive karte’, koji se zove ‘Kako da ti kažem’. To je ona atmosfera u kojoj se iste emocije, ta bol i ta provalija u meni, pokazuje na sasvim drugi način, kao kad čovjek vrisne, urlikne, krinke od svega toga i onda se prepusti sasvim drugim atmosferama i na sasvim drugi način to preboluje. ‘Kako da ti kažem’ je skoro identičan tekst, dok je potpuno druga melodija i drugi aranžman i produkcija. Ova pjesma je zamišljena da otvara, dok ‘Krive karte’ zatvara koncept“, istakao je.

Klx

error: Zabranjeno je kopiranje!