VIDEO: Ko je odgovoran za požare u Hercegovini?

31.08.2017.     Vijesti

U Hercegovini je danas aktivno devet požara, međutim, domaćinstva nisu ugrožena. U kasnim popodnevnim satima požare je gasio i helikopter Oružanih snaga. Nevjerovatan je podatak da za njih još niko nije odgovarao.

Trebinje u dimu, a okolna brda u kilometarskim požarima. Na sreću, ugroženih domaćinstava nema. Sa jedine strane koja nije izgorjela, vatra se ponovo približava selu Biograd. Od jučerašnjeg šoka se još nisu oporavili, danas svi ispred kuća gledaju garež i ponovni plamen.

“Juče gori sa jedne strane, danas sa druge. Znači, baš smo u panici. Tu su i štale, tu je sve, baš prijeti opasnost”, kaže Jelena Marić iz sela Biograd.

“Plašim se, a valjda neće u kuće. Šta ću, ja više ne znam. Neka su zdravo čeljad i kuće neka ostanu, pa šta Bog da”, rekla je Cvijeta Marić iz Biograda.

“Nemoguće da se ovo samo zapali, ovo je ljudski faktor. Toga bi trebalo objesiti odmah. Stvarno je to nenormalno, da pali u ovo doba godine, a ovakva suša, to je užas”, rekla je Stana Marić iz Biograda.

Kakav je užas, najbolje znaju vatrogasci. I danas su raspoređeni na više požarišta, a većinu su zapalili ljudi. Ovo postaje neizdržljivo, kaže prvi čovjek trebinjskih vatrogasaca. Oni sprečavaju širenje vatre, ali se pitaju zašto niko ne sprečava paljenje.

“Sistem zaštite od požara nisu samo vatrogasne jedinice, to treba da znamo svi. To je jedna šira društvena aktivnost, gdje i ostali organi koji se bave bezbjednošću na ovim terenima treba da se uključe i daju svoj doprinos. Mi jesmo tehnički najjači i najopremljeniji za gašenje požara, ali za prevenciju i ispitivanje uzroka i vođenje istraga, to naš posao nije”, kaže Tripo Ćuk, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Ali jeste posao policije. U zadimljeno Trebinje danas je stigao i direktor policije RS Darko Ćulum.

“Od 180 požara koliko je bilo aktivno, ove godine samo dva nisu izazvana ljudskim faktorom. Da li policija tu može išta uraditi? Pa, mi radimo i činimo sve što je u našoj moći. Istraga je u toku. Gdje dođemo do dokaza o izvršiocima, mi ćemo to procesuirati”, kaže Darko Ćulum, direktor policije RS.

A u njihovoj moći je bilo privođenje dva piromana koja su im na ruke predali vatrogasci. Osumnjičeni su poslati tužilaštvu i vrlo brzo pušteni na slobodu. Neki od hercegovačkih požara izazvani su iz nehata, ali je većina zapaljena namjerno, pričaju vatrogasci. Štete koje je vatra napravila i još pravi niko se ne usudi da izračuna.