VIDEO: Imena četnika i partizana na istom spomeniku

22.10.2017.     Vijesti

Na jednom mjestu, tri spomenika za žrtve iz tri rata. Posebno interesantan je onaj u sredini.

Po prvi put, na istom mjestu, imena četnika i partizana. Spomen kompleks u bilećkom selu Baljci jedinstven je u Republici Srpskoj. Iz Odbora za izgradnju objašnjavaju da su, tim činom, htjeli da pošalju nekoliko poruka.

“To su spomenici sjećanja ali i opomene. Opomene mlađim generacijama kakvi treba da budu i kakvi ne treba da budu, sve im je na spomeniku”, rekao je Veselin Vujović,  iz odbora za izgradnju spomenika.

“To su one poruke koje bi danas trebalo da čuju svi  u Republici Srpskoj, pogotovo oni koji na bilo koji način odlučuju ne samo o jednistvu nego i o cijeloj RS”, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Pored ovog iz Drugog svjetskog rata, tu su i spomenici poginulim Baljčanima u prvom i odbrambeno-otadžbinsko mratu. Osim poruka sloge i jedinstva, obilježja najveći značaj imaju za potomke stradalih.

“Ponosan sam na ljude što su dali svoj doprinos i što su nam omogućili ovo danas da ovdje imamo. Glavna priča u svemu ovome jeste bratska ljubav i sloga. Vidite da na jednom spomeniku mi smo uspjeli da stavimo i one koji su bili četnici i oni koji su bili partizani”, rekao je Nikola Bajović, sin poginulog borca.

Baljčani se nikada nisu razdvajali ni protivili jedni drugima. I ove spomenike složno su sagradili. Ideja je sinula prije dvije godine, zasukali su rukave i počeli raditi, pomagale su i komšije iz susjednih sela.

“U izgradnji ovoga spomenika nažalost nije bilo ni države, ni lokalne uprave, ni javnih preduzeća, ni institucija. Da li nisu imali ili nisu razumjeli poruku koja je otišla sa ovog mjesta, poruku jedinstva i bratske ljubavi, to ja ne znam”, komentarisao je Vujović.

Osveštanju jedinstvenog spomen kompleksa prisustvovalo je na stotine Hercegovaca. Selo Baljci je najbrojnije bilećko selo.