VIDEO: Hercegovački vozači strahuju šta ih čeka iza svake krivine

29.10.2017.     Vijesti

Krave, ovce, koze i konji slobodno se šetaju po skoro svim putevima hercegovačke regije. Za vozače u Hercegovini nije iznenađenje ako na sred magistralnog puta nalete na stado ovaca ili krdo krava.

Ova je pojava koja vozačima predstavlja pravu noćnu moru. Oštra krivina a krave na putu.

Od početka ove godine stoka je izazvla dvanaest saobraćajnih nesreća. Zadnja je imala najteže posljedice, dvadesetpetogodišnji Bilećanin izgubio je život udarivši u bika koji se nalazio na sred puta. Oni koji su svakodnevno na hercegovačkim drumovima od ove pojave strahuju a na vlasnike životinja ogorčeni.

-Bilo gdje u Hercegovini, na bilo kom putu stoke ima. Od krava, ovaca, koza bilo šta. Smatram da je odgovornost na vlasnicima ali isto tako i na nesavjesnim vozačima jer svi znamo da vozimo pored sela a ograničenje postoji.

-Malo kada se desilo da sam krenuo prema Gacku a da nisam sreo stoku na putu. To predstavlja veliku opasnost, kažu neki od anketiranih vozača.

Najveća opasnost je u večernjim satima, kada je vidljivost mala. Sa ovim problemom bore se i u policiji. Kažu da je zakon vrlo jasan.

“Zabranjeno je kretanje stoke na javnom putu bez nadzora. Ukoliko je stoka prisutna pored puta, pored nje mora biti vodič odnosno gonič koji će je usmjeravati i čuvati”, rekao je Siniša Jovanović,  inspektor za bezbjednost saobraćaja PU Trebinje.

Zato će svi  pastiri koji ne rade posao kako treba a policija ih uhvati platiće kaznu od 50 do 300 maraka. Hercegovački putevi u lošem stanju, oštre krivine i stoka koja gospodari dovoljni su razlozi da se vožnja prilagodi uslovima ali i da se poštuju saobraćajni znaci.