VIDEO: Dokle se stiglo sa obnovom Sabornog hrama u Mostaru

21.10.2017.     Vijesti

Četvrt vijeka nakon što je do temelja sravnjena u ratnim sukobima, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, od kamenja starog, gradi zidove novog hrama. Vjerujući u bolji život Srba na Neretvi, obnova bogomolje počela je u jesen 2010. Već se dugo radi, ali ima još posla.

“Što se tiče građevinske faze ostalo je da završimo tu centralnu kupolu i da uradimo krovopolagačke radove. Takođe, imamo nešto radova i na samom zvoniku. Proteklih nekoliko godina najveći problem je bilo finasiranje, pa i sada je možemo reći”, rekao je mostarski paroh Radivoje Krulj.

Finasijski problemi rješavali su se donacijama a posljednja je stigla iz Srbije čije su vlasti uplatile milion maraka. I to nije prvi put – Beograd je već slao jednu donaciju od 400 hiljada.

Obnova hrama biće značajna za cijeli grad, a posebno za pravoslavce jer se radi o najznačajnijem simbolu srpskog identiteta u Mostaru. Gradnja hrama, krajem 19. vijeka, trajala je deset godina a toliko će, otprilike, trajati i obnova. Ovaj građevinski poduhvat ukupno je vrijedan oko osam miloina evra.

Praćena manjim i većim problema, besparicama, obnova Sabornog hrama u Mostaru traje punih sedam godina. Pravoslavci u ovom gradu kraj radova očekuju u 2019. godini.