Velika Svetovasilijevska litija od Trebinja do Mrkonjića

09.05.2024.     Vijesti

U okviru proslavljanja praznika posvećenog našem svetitelju i zaštitniku, Svetom Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom, Crkvena opština Trebinje organizuje u subotu, 11. maja, veliku litiju od Sabornog hrama u Trebinju do manastira u Mrkonjićima.

“Plan je da se u subotu 11. maja krene iz Sabornog hrama u 11 časova, a da se stigne do 18 časova, kada bi počela večernja služba u manastiru. Ova litija ima za cilj da sve hodočasnike, koji samostalno idu u Mrkonjiće, povedemo skupa i oformimo u jednu grupu koja bi bila obezbijeđena od strane policije. Na taj način smanjujemo rizik da bude neko povrijeđen u saobraćaju na ovoj dionici, jer se uglavnom ovdje radi o mladim ljudima koji često nepromišljeno idu i sredinom puta te tako postoji mogućnost da naleti vozilo na njih”, pojašnjava za Radio Trebinje protojerej-stavrofor Mladen Žulović, starješina Sabornog hrama.

Tokom puta do Mrkonjića, mještani sela bi, dodaje, pripremili posluženje, kako bi se hodočasnici okrijepili tokom puta.

“Nakon večernje službe, Grad Trebinje obezbijedio je besplatan prevoz za povratak hodočasnika. Pozivam sav vjerni narod, i mlade i naše starije sugrađane, koji imaju snage za ovo pokloničko putovanje, da se pridruže litiji do Mrkonjića, da se poklone moštima Svete Ane, majke Svetog Vasilija, da se pomolimo našem svetitelju i zaštitniku pred Gospodom, te da zajedno proslavimo ovaj veliki praznik”, poručio je otac Mladen.

error: Zabranjeno je kopiranje!