Vatrogasni dom u Zasad polju biće gotov do proljeća

25.12.2017.     Vijesti

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da se izgradnja vatrogasnog doma u Zasad polju odvija planiranom dinamikom i da bi trebalo da bude završena na proljeće naredne godine, kada će vatrogasci dobiti najsavremeniji objekat u Republici Srpskoj.

vatrogasni dom trebinje

Grad Trebinje obezbijedio je oko 1,2 miliona KM za ovaj projekat na koji se čeka godinama, kao i zemljište, projektnu i drugu dokumentaciju.

Petrović je rekao Srni da će vatrogasni dom biti izgrađen po najsavremenijim standardima i da će imati adekvatne prostorije ne samo za smještaj, već i za obuku vatrogasaca, kao i druge pogodnosti koje će doprinijeti bržem i efikasnijem djelovanju na terenu.

„Poznato je da područje Trebinja zahvataju veliki požari zbog čega smo željeli da obezbijedimo najbolje uslove našim vatrogascima kako bi što bolje mogli da odgovore elementarnim nepogodama“, rekao je Petrović i dodao da je došao kraj njihovom boravku u neuslovnim prostorijama u centru grada na 400 metara kvadratnih.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo kaže da je prošla gradska administracija počela ovaj projekat, pa zaustavila radove.

radovi vatrogasni dom

„Zatvorili smo finansijsku konstrukciju, a skupštinskom odlukom smo se obavezali da ćemo iz tri gradska budžeta finasirati izgradnju vatrogasnog doma“, rekao je Rikalo.

Objekat vatrogasnog doma na dva nivoa i sa tornjem imaće 1.700 metara kvadratnih korisne površine, od čega 16 garaža za vozila, sobe za trening i obuke, dispečerski centar i druge prostorije.

Prema projektu na ravnom krovu biće postavljena oprema za vježbe vatrogasaca, a biće izgrađen i toranj za obuku i vježbe intervencija na višespratnicama.

Komandir trebinjske Vatrogasne jedinice Tripo Ćuk kaže da će izgradnjom savremenog objekta biti stvoreni uslovi za operativniji rad vatrogasaca.

On kaže da su vatrogasci do sada radili u neuslovnim prostorijama u kojima nisu imali ni prostor za opremu.

„Imamo 17 raspoloživih vozila i samo dvije garaže“, rekao je Ćuk.

Požari su ovog ljeta zahvatili na hiljade hektara niskog rastinja na području Trebinja i prijetili su kućama, a vatrogasci su imali više stotina različitih intervencija.

Izvor: Srna