Usvojen elektroenergetski bilans za 2019. godinu

04.01.2019.     Energetika

Vlada Republike Srpske usvojila je juče, 3. januara, Elektroenergetski bilans Srpske za ovu godinu, kojim je predviđeno da će elektroenergetski subjekti iz Republike obezbijediti uredno snabdijevanje svih potrošača električne energije u Republici Srpskoj, ali i ostvariti značajan bilansni višak.

Ukupno planirana proizvodnja električne energije za ovu godinu je 7.747,71 gigavat-čas, od čega u termoelektranama 5.063 gigavat-časa, u hidroelektranama 2.297,45 gigavat-časova i u malim elektranama 387,19 gigavat-časova.

Za planiranu proizvodnju električne energije u termoelektranama potrebna je proizvodnja uglja od 6.706.750 tona, a planirana je i proizvodnja uglja za komercijalnu prodaju od 412.000 tona.

Elektroenergetski bilans Republike Srpske bazira se na tehničkim normama i utvrđenim tehničkim kriterijumima za planiranje proizvodnje i potrošnje električne energije i stabilnog rada elektroenergetskog sistema.

Raspoloživost proizvodnih objekata, njihova pogonska spremnost, stanje na tržištu električne energije i hidrološka situacija su osnovni elementi koji će uticati na ostvarenje elektroenergetskog bilansa.

ekapija bih