Usvojen budžet za 2018. – Trebinje će iduće godine biti veliko gradilište najavljuje Petrović

18.12.2017.     Privreda

Skupština  grada Trebinja usvojila je danas na 12. redovnoj sjednici budžet grada za 2018. godinu – u iznosu od 26.093.000 KM. Gradonačelnik Luka Petrović ističe da je budžet istorijski jer je bez kreditnih sredstava obezbijeđen novac koji će biti potrošen na nove investicije, socijalnu komponentu , infrastrukturu i održavanje, te  za plate uposlenih.

U investicije će biti uloženo više od šest miliona KM.

“Grad Trebinje za investicije je izdvojio 6.039.000 KM. To je mnogo više od Bijeljine koja ima budžet od 47 miliona, a za investicije izdvaja svega 5,5 mil, ili  Mostara koji je neuporedivo veći  i čiji je   budžet  za oko 200 odsto veći od trebinjskog , ali za kapitalne projekte izdvaja svega 3,3 miliona KM”, kaže Petrović.

Gradonačelnik je nezadovoljan izdacima za plate koja su, kako kaže još uvijek visoka oko 32 odsto od ukupnog budžeta.  Na investcije će biti utrošeno oko 25 procenata, a na socijalna davanja, infrastrukturu, održavanje zelenih površina, komunalne radove…. ostatak raspoloživog novca.

Ovaj budžet će prema novoj skupštinskoj  većini  biti razvojni i potvrditi opredjeljenje Grada Trebinja da ulaže u privredu, turizam, selo…

Građani će, tvrde osjetiti funkcionalnost nove gradske vlasti i već iduće godine vidjeti kako nastaju novi objekti, otvaraju se nova radna mjesta….

“2018. godina biće  puna građevinskih poduhvata jer smo za godinu dana postavili stvari na zdrave noge, uradili strategiju razvoja grada Trebinja, uradili Srednjoročni plan kapitalnih investicija i stvorili sve preduslove da se planski i sistematski gradi i realizuju novi projekti”, ističe gradonačelnik.

Dva najvažnija projakta su kako kaže gradnja novog vrtića “Srbija” u Gorici i poslovnog centra Tini u kompleksu bivšeg Novoteksa koji bi trebalo da “otvore i ožive” ova naselja.

Grad Trebinje ušao je ponovo i u program izgradnje zgrade za boračke kategovrije za šta je izdvojio 110.000 KM i lokaciju. Nastavlja se i izgradnja ulica  u sklopu bivše kasarne Luka Vukalović, a za iduću godinu planirane su dvije nove.  U ovoj godini za popločavanje Starog grada obezbijeđeno je 290.000 KM, u 2018. radovi će se nastaviti, a budžetom je u ove svrhe planirano 200 hiljada maraka. Do iduće jeseni biće završen i atletski stadion čija će izgradnja Grad Trebinje koštati 990.000 KM, a plaćaće ga naredne tri godine. Na ovom stadionu moći će da se trenira 28 atletskih disciplina.

“U budžetu za narednu godinu planiran je i niz novina u odnosu na prethodne godine – od programa podrške porodici i socijalno osjetljivim kategorijama, preko projekata zapošljavanja i samozapošljavanja, do sredstava za učešće u domaćim i međunarodnim projektima saradnje”, istakao je Petrović.

Za PDP  se radi o izbornom budžetu koji  niti je realan niti moguć.

“ Gradonačelnik danas nije imao odgovor zašto danas na dnevnom redu nema izvještaja o radi Fonda solidarnosti kojeg je pompezno najavljivao. Krše se  skupštinske odluke i niko iz skupštinske većine ne smije da postavi pitanje gradonačelniku” izjavio je PDP – ov Zoran Anđušić.

SDS je budžet okarakterisao kao potrošački i  socijalni. Oni smatraju da šest miliona za investicije nije cifra kojom bi se skupštinska većina trebala hvaliti i da to može mnog bolje i više.
Budžet je podržalo 18 odbornika većine.

Hercegovina press