Ustavni sud BiH: SDS može na izbore pod svojim imenom

28.06.2024.     Vijesti
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku o tome da Srpska demokratska stranka (SDS) može izaći na lokalne izbore pod svojim imenom.
Nakon što su blokirani računi subjekata sa crne liste SAD-a, postalo je upitno da li će SDS moći izaći na predstojeće lokalne izbore.
Centralna izborna komisija BiH je nedavno odbila njihovu prijavu za ovjeru učešča na izborima, koje podnose političke stranke i nezavisni kandidati, zbog toga što im je glavni račun blokiran te je bilo nejasno preko kojeg računa bi se radile potrebne uplate. Oni su se na to žalili, međutim Sud BiH je potvrdio odluku CIK-a.

Nakon toga je SDS podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH povodom odluke Suda BiH i CIK-a te su zatražili privremenu mjeru, kojom će biti naloženo CIK-u da ovjeri učešće apelanta na lokalnim izborima.

Ustavni sud BiH je, s potpisom predsjednice Seade Palavrić, donio Odluku o privremenoj mjeri, u kojoj stoji da se usvaja zahtjev SDS-a.

„Nalaže se CIK-u da ovjeri učešće SDS-a na lokalnim izborima 2024, uz garantiranje svih pratećih prava do donošenja odluke o apelaciji. Ova odluka stupa na snagu odmah i obavezujuća je do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o apelaciji“, stoji u privremenoj odluci, a prenosi Klix.

error: Zabranjeno je kopiranje!