Uskoro vodovod za pet trebinjskih sela

25.04.2018.     Privreda

Za pet trebinjskih sela izgradnja vodovoda privodi se kraju. Zahvaljujući radu mještana i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Grada Trebinja, tehničku vodu trebalo bi da dobije više od 100 domaćinstava.

Mehanizacija i ljudstvo angažovani su na iskopu kanala i polaganju cijevi na preostala četiri kilometra transportnog cjevovoda.
Do prošle jeseni, položeno je oko pet kilometara cijevi. Vodovod za sela Gornje i Donje Vrbno, Budoše, Jasen i Zapetrinu nastavak je na već izgrađeni vodovod za selo Dubočane. Zajednički vodozahvat je na Bilećkom jezeru.
– Mi smo uspjeli da izgradimo i 1,1 kilometar potisnog voda na vrlo teškom terenu. Spojili smo dva rezervoara od Laktinja do Dubočana, uspjeli smo da nabavimo i pumpu, i da nastavimo sa primarnim vodom, priča Obrad Ninković, predsjednik Skupštine udruženja korisnika vode „Zavođe“.
Voda će se dva puta prepumpavati do kompenzacionog bazena, odakle će se gravitaciono slati u cjevovod. Projekat su, vlastitim radom, pojeftinili mještani. Svakog ljeta trpe nestašicu vode.
Željko Miljanović iz sela Gornje Vrbno navodi da su koristili vodu sa čatrnja i da su iz Trebinja ljudi dovozili u cisternama vodu.
– Dug je ljetni period ovdje i sušan. Pola godine nema vode avoda je izvor života, čime god da se bavite, poljoprivredom, stočarstvom, dodaje Željko.
Tehničku vodu trebalo bi da dobije više od stotinu domaćinstava, poslije polaganja preostalih cijevi glavnog cjevovoda. Voda bi do korisnika trebalo da stigne do kraja juna.
– Uz pomoć Ministarstva i lokalne zajednice, obezbjeđena su sredstva da se napravi kompletna sekundarna mreža, ističe Obrad Ninković.
Dvije institucije obezbijedile su 110.000 maraka. Umjesto 580.000 po predračunu, cijeli projekat koštaće oko 500.000 maraka.

Rtrs