Uskoro u funkciji i drugi agregat u HE Dubrovnik

06.03.2020.     Energetika

Hidroelektrana Dubrovnik, koja značajno utiče i na rad i poslovanje HE na Trebišnjici u Trebinju, trebalo bi u narednih nekoliko nedjelja da bude potpuno u funkciji.

Кako je objasnio generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, jedan agregat te hidroelektrane, koji je direktno prikopčan na razvodno postrojenje HET, Hrvatska elektroprivreda je vratila u pogon i on sada radi u punom kapacitetu.
– U toku su i pregledi i ispitivanja na drugom agregatu i očekuje se da u narednih nekoliko nedjelja bude i drugi agregat na mreži. Time će HE Dubrovnik biti u potpunosti u funkciji – ističe Petrović.
Podsjećamo, HE Dubrovnik nije radila nešto više od godinu dana, nakon požara i havarije u postrojenju HE Plat, kada su živote izgubila trojica radnika. Ali, obnova postrojenja išla je vrlo sporo.
S obzirom na povezanost sa sistemom HET, u tom periodu ovo preduzeće, kao i cjelokupan sistem ERS su pretpjeli višemilionske gubitke. Gubici HET su procijenjeni između 12 i 13 miliona КM, a HET je nepovoljnu situaciju u proteklih više od godinu dana djelimično premostio saradnjom sa HE Čapljiina.
To se odrazilo i na industrijsku proizvodnju u RS, koja je zabilježila pad od 12 odsto, a najvećim dijelom direktno zbog nerada HE Dubrovnik.

Srpska info

error: Zabranjeno je kopiranje!