Udružuju se nevesinjski proizvodjači krompira

03.03.2017.     Privreda

 

Nevesinjski proizvođači krompira će se udružiti kako bi pokrenuli procedure zaštite ovog  proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla.

Nevesinje, privreda
Troškove registracije udruženja finansiraće Opština, a pomoć u postupku zaštite nevesinjskog krompira zatražiće i od Regionalne agencije za razvoj Hercegovine.

Na sastanku predstavnika Opštinskog odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i nevesinjskih poljoprivrednika formirana je radna grupa koja će obaviti pripremne radnje za registraciju udruženja proizvođača krompira što je preduslov za pokretanje procedure zaštite nevesinjskog krompira.

Predsjednik Кomisije za registraciju oznaka originalnosti i geografskog porijekla prehrambenih proizvoda u BiH Dragan Brenjo objasnio je postupak zaštite i registracije proizvoda sa prepoznatljivom oznakom.

On je preporučio nevesinjskim poljoprivrednicima da se fokusiraju na zaštitu geografskog porijekla krompira što će doprinijeti većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda i spriječiti neovlaštenu upotrebu od drugih lica.

Govoreći o dokumentaciji potrebnoj za registraciju geografske oznake Brenjo je naveo da je pored zahtjeva neophodno izraditi proizvođačku specifikaciju, odabrati naziv proizvoda, definisati geografsko područje i dokazati da proizvodnja potiče sa tog područja.

Prijava treba da sadrži i opis proizvoda sa specifičnim karakteristikama, te podatke o stečenoj reputaciji. Brenjo je napomenuo da su propisi o registraciji usaglašeni sa odgovarajućom legislativom Evropske unije što znači da će nakon što se oznaka registruje u BiH podnosilac zahtjeva moći da zahtjev pošalje i Evropskoj komisiji.

Postupak registracije traje do 12 mjeseci.

Načelnik opštine Milenko Avdalović preporučio je nevesinjskim prizvođačima krompira da se udruže i krenu u proces brendiranja prioizvoda koji ima višedecenijsku tradiciju proizvodnje u Nevesinju.

Napomenuo je da prema dosadašnjim iskustvima zaštićeni proizvodi imaju 30% veću cijenu na tržištu.

Nevesinje, privreda

Hercegovina press