Udruženje Trebinjaca u Beogradu poklonilo reprint knjige o Luki Vukaloviću Narodnoj biblioteci

13.04.2019.     Vijesti

Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu uradilo je reprint knjige Vladimira Ćorovića “Luka Vukalović i hercegovački ustanci 1852-1862”, koju od danas svi zainteresovani čitaoci mogu da iznajme u trebinjskoj Narodnoj biblioteci.

nova knjiga narodna biblioteka.jpg

Primjerke reprinta Narodnoj biblioteci poklonio sekretar udruženja Milivoje Mišo Rupić, koji je istakao da je knjiga štampana 1923. godine, dok su u reprintu dodati govori vladike Grigorija, književnika Milovana Vitezovića i putopis Aleksandra Vlatkovića koji je u Odesi pronašao grob Luke Vukalovića, te nekoliko fotografija.

“Ovo nije prvi put da Udruženje Trebinjaca u Beogradu poklanja knjige koje je štampalo trebinjskoj Narodnoj biblioteci, Gimnaziji, kao i drugim bibliotekama širom Republike Srpske i Republike Srbije”, istakao je Rupić.

Direktor Narodne biblioteke Milosava Supić Vuković izrazila je zahvalnost Rupiću, navodeći da će novi naslovi dodatno obogatiti fond knjiga i omogućiti čitaocima da detaljnije upoznaju lik i djelo velikog vojskovođe Luke Vukalovića, ali i ustanika iz srpsko-turskog rata.

Ona je podsjetila da je udruženje ranije Narodnoj biblioteci poklonilo knjige “Diplomatski spisi Jovana Dučića” i “Aneksija Bosne i Hercegovine i srpsko pitanje iz 1908. godine”, koju je Jovan Dučić napisao u Rimu 1908. godine

Reprint “Luka Vukalović i hercegovački ustanci 1852-1862. godine” poklonjeno je i biblioteci Gimnazije “Jovan Dučić” i odboru Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u Trebinju.

Želimir Kovačina