U Trebinju počela nabavka i sadnja povrtarskih kultura

11.02.2020.     Privreda

Neuobičajeno povoljni vremenski uslovi u decembru i januaru, naveli su trebinjske poljoprivrednike da ranije krenu s nabavkom i prvom sadnjom povrtarskih kultura.

Od polovine januara, u poljoprivrednim apotekama prodate su značajne količine sjemenskog krompira i luka.
Optimalni rokovi za sadnju, tvrde agronomi, još su daleko. Nije izvjesno kako će zimske temperature nastaviti da se kreću. Tvrde da su pojedinci posadili krompir na malim parcelama.
– To je samo za ranu proizvodnju, za ostalo je rano, jer se nisu stekli optimalni uslovi za sadnju – naveo je Radovan Pejović,
Povoljno vrijeme izmamilo je proizvođače. Za luk koji će se koristiti u zelenom stanju, kažu da su već posadili na pogodnim parcelama. Sjemenski krompir kupuje se od polovine januara.
– Posadiću čim mognem prije, ništa mu neće biti, a mraza se ne bojim, oporaviće se, samo grah i tikva, njih bi mraz odnio – kaže Borka Serdar.
– Sa sjemenskim krompirom ne treba čekati za kupovinu, zbog obavezne mjere naklijavanja krompira, to je mjera koja doprinosi boljem nicanju – ističe agronom Pejović.
Činjenica je, tvrde agronomi, da su se klimatski uslovi promijenili i da dopuštaju raniju obradu parcela i sadnju povrća. Tradicionalni rokovi za sadnju su kraj februara ili početak marta, kada je veća temperatura zemljišta.
– Ljudi imaju navike, kad se ukažu lijepe vremenske prilike da to obrađuju, a što se tiče sadnje, mislim da je rano, što se tiče luka, njega nije rano saditi, oni mogu da podnesu niske temperature – smatra Dragan Bukvić, agronom.
Poljoprivredne apoteke dobro su snabdjevene tradicionalnim sjemenskim i sadnim materijalom, bilo da je riječ o repromaterijalu domaćih ili stranih proizvođača.

Rtrs