U trebinjskoj biblioteci promovisana knjiga Sredoja Novića “OD DETLAKA DO IST RIVERA”

15.11.2023.     Vijesti

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je promovisana knjiga Sredoja Novića “Od Detlaka do Ist Rivera”, autobiografsko djelo u kojem se mogu naći najzanimljiviji detalji iz bogate karijere autora, koji je trenutno delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Nović je prije promocije rekao da se na pisanje knjige odlučio zbog porodice, ali i zbog toga što smatra da bi svi koji se bave javnim poslom trebalo da nešto ostave iza sebe.

On je naveo da je rođen u dvanaestočlanoj porodici, da su ih roditelji dostojanstveno othranili i ispratili u svijet, ističući da je njegov otac bio običan mještanin sela kod Dervente.

“Imao sam sreću da prođem kroz vrtloge društvenog, socijalnog, političkog, ekonomskog sistema u ovoj zemlji, da sam na taj način uspio da stignem, rekao bih do vrha službe, politike, dobio status sa kojim sam više nego srećan”, izjavio je Nović novinarima, ističući da je kroz karijeru upoznao Trebinje i Hercegovinu i da ga je uvijek fascinirala mudrost ovog kraja.

Nović je poručio da mladi ljudi mogu uspjeti u životu, samo ako su uporni, karakterni i istakao važnost obrazovanja, budući da je znanje jedino što niko ne može oduzeti.

“Sredoje Nović piše o jednom životu, vremenu, društvu i sistemu koji je bio na vrhuncu u socijalističkoj Jugoslaviji, o raspadu tog jakog sistema kroz službe, i ponovnom stvaranju nove države Republike Srpske”, rekao je Karan.

On je istakao da ova knjiga prati ne samo život Sredoja Novića, nego i jedno društvo i vrijeme.

“Osnovna poenta koja se provlači kroz cijelu njegovu knjigu je porodica, jer on smatra da ko sačuva porodicu, sačuvaće i državu i obrnuto, kad se raspadne porodica, raspada se i država. Porodica je nit kroz koju on provlači krupna društvena događanja posljednjih 50-60 godina”, rekao je Karan.

Na promociji, kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, generalni direktor “Elektroprivrede Srpske” Luka Petrović, govorili su i profesori Nenad Novaković i Valentina Sušić.

error: Zabranjeno je kopiranje!