U Trebinje u maju stižu eminentni svjetski kardiolozi – besplatni pregledi za građane

24.03.2018.     Vijesti

U Trebinju će se od 18. do 20. maja održati Prvi međunarodni kongres kardiloga HISPA BIH na kome će učestovati oko 400 eminentnih ljekara iz čitavog svijeta.

„Na kongres dolaze predsjednik udruženja za hipertenziju Ukrajine, predsjednica Udruženja za gerijatriju Rusije, jedan od vodjećih stručnjaka za vaskularno zdravlje iz Pariza i još najmanje pet  šest svjetskih stručnjaka iz oblasti prevencije. Takođe ovde će biti veliki broj predavača iz Hrvatske, Makedonihe, Srbije, Crne Gore i BIH“, kazao je predsjednik i osnivač HISPE prof. dr Nebojša Tasić, kardiolog i zamjenik direktora  Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedeinje.

Iako će na kongresu učestvovati medicinski radnici on će imati veliku korist i za građane i pacijente  jer će na marginama susreta biti organizovana predavanja o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kao i besplatni pregledi svih  pacijenata koji su na listama čakanja,  potvrdio je večeras gradonačelnik Luka Petrović.

„Večeras smo dogovorili da prof.  Tasić organizuje mobilne timove koji će  18. maja biti raspoloživi za pregled pacijenata koji su na listama čekanja, a takvih u Trebinju,  vjerovali ili ne ima 400 i to će nam biti uspjeh da taj dan sa svim tim doktorima koji dođu i opremom koju će i oni donijeti i kojom mi raspolažemo u bolnici  napravimo preglede ljudi i evo kako je profesor najavio i jedno predavanje za širu javnost koja će se upoznati sa preventivnim ponašanjem kada su u pitanju kardiovaskularna obolenja“, kaže Petrović.

Profesor se složio  da je u Trebinju potrebno pokrenuti program dijagnostike i liječenja kardiovaskularnih bolesti, i u tom pogledu kaže da je moguća saradnja trebinjske bolnice i Insttituta na Dedinju ističući da je vrlo važna i edukacija domaćeg kadra.

Gradonačelnik Petrović kaže da su u toku građevinski radovi na proširenju intenzivne njege u trebinjskoj bolnici, i da će njihovim završetkom biti stvoreni uslovi i za opremanje kardio centra.

„Do tada ćemo nastojati da napravimo jedan sporazum o saradnji gdje bi  ljekari sa Dedinja mogli da dođu ovde jedanput mjesečno ili tromjesečno i da eliminišemo redove čekanja. Vrlo je važno da čovjek koji je bolestan dobije uslugu danas i to ćemo sigurno uraditi saradnjom na početku, a posle ćemo nastojati da imamo dodatnu opremu ovde kojom ćemo osnažiti usluge i ljekara  i osoblja“, kaže Petrović.

Profesor Tasić,  ističe da svaki drugi čovjek umire od infarkta ili šloga, odnosno da je stopa smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja ubjedljivo najviša, a kako bi se ona smanjila potreban je zajednički rad ljekara i pacijenata i individualni pristup svakom pacijentu.

“HISPA program – svakom bolesniku pojedinačno pruža  najkvalitetniji program prevencije kardio –  vaskularnih oboljenja. U tom konceptu mi koristimo i farmakološke i nefarmakološke mjere liječenja . Posle detaljnog pregleda u HISPA centru priprema se posebna ishrana zasnovana na ličnim afinitetima, specijalni programi  fizičke aktivnosti, aktivno se bavimo stresom, programima odvikavanja od pušenja, i naravno pacijentu se odredjuje najučinkovitija terapija“, ističe profesor Tasić.

On dodaje da nesebičmnim  i dugotrajnim radom  članovi HISPE žele  da promijene  zdravstvenu svijest ne samo pacijenata nego i ljekara.

„Mi zaista hoćemo da jednim aktivnim učešćem pokažemo našim pacijentima da moraju da uzmu zdravlje u svoje ruke, ali ne tako što ćemo prepisati lijek i kazati idi kući nego kazati pacijentu konkretne mjere, pozvati ga na kontrolu i pratiti  kontinuirano.  To je jedini način da budu zadovoljni i pacijent koji se bolje osjeća  i ljekar jer je postigao ono za šta se više decenija školovao“, objašnjava Tasić.

Mreža HISPA centara u BiH broji 13 cantara  u Republici Srpskoj i  1 u Federaciji  za dvije godine otakako je organizovan prvi centar u Bih, istakao je predsjendik HISPA BIH dr Radoslav Nikolić.

„Ono što je jako bitno da se naglasi je da  su doktori u HISPA centrima partneri sa pacijentima, a liječenje je zajednički posao, zajednička odgovornost, gdje nastojimo da napravimo poboljšanje zdravlja čitave nacije.  Imamo viziju da kroz jedan kontinuiran, dugotrajan i uporan rad dobijemo rezultate koji će biti za nekoliko godina vidljivi i nadam se da ćemo za nekom budućem kongresu u Trebinju moći da kažemo da smo smanjili smrtnost od kardiovaskularnih oboljennja sa 50 na 40 odsto što je i cilj SZO i Ministarstva zdravlja RS“, ističe Nikolić.

Prvi međunarodni HISPA kongres u Trebinju će se održati zahvaljujući generalnom sponzoru kompaniji Swisslion Takovo kojoj su na podršci  zahvalili i eminentni kardiolozi i gradonačelnik Petrović.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

 

Hercegovina press