U Srpskoj pokrenuta inicijativa da lijek za čuvanje trudnoće bude besplatan

28.03.2019.     Vijesti

Grupa majki iz Republike Srpske pokrenula je inicijativu da najčešće propisivani medikament za čuvanje trudnoće, utrogestan, bude uveden na A listu s obzirom na to da je ovaj lijek u FBiH i Srbiji besplatan.

– Apsurdno je da jedino trudnice u Srpskoj plaćaju taj prijeko potreban lijek, i to po cijeni od 15 KM za kutiju, a većini trudnica je potrebno više od tri kutije mjesečno. U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da nikada nisu dobili zahtjev da utrogestan bude stavljen na listu besplatnih lijekova – rekla je pokretač ove inicijative i autorka Facebook stranice „Moje dijete – časopis za roditelje“, Jelena Bjelica, čiju je ideju podržalo više hiljada žena iz RS.

Istakla je da je uputila molbu Udruženju ginekologa RS, Farmaceutskoj komori i nosiocu odobrenja za stavljanje lijeka u promet da zatraže od Fonda zdravstva da ovaj lijek stave na listu besplatnih lijekova.

– Nadležni stalno pričaju o pronatalitetnoj politici, a ovo pitanje nije riješeno – rekla je Bjelica i dodala da se za čuvanje trudnoće u vanbolničkim uslovima koristi i lijek dufaston, koji je na B listi i plaća se u pola cijene.

Glas Srpske