U srijedu s radom kreće prva vjetroelektrana u BiH

12.03.2018.     Energetika

U srijedu  (14. marta) biće puštena  u rad vjetroelektrana Mesihovina, prva vjetroleketrana u Bosni i Hercegovini i jedna od najvećih vjetroelektrana na prostoru jugoistočne Evrope.

Berkovici, vjetroelektrana

foto:ilustracija

„Smještena je u središnjem dijelu Opštine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstava od 6.000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava“, rekao  je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja.

Podsjetio je da Elektroprivreda HZ HB 2004. godine pokrenula projekt „Analiza mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije u BiH“ u okviru koga  su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dat vjetroelektrani Mesihovina.

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 miliona evra od čega se najveći dio, 72 miliona evra, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW), dodao je Gilja.

Akta.ba