U RS od gripe preminule tri osobe- jedna iz Nevesinja

21.01.2019.     Vijesti

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su tri pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije (Severe Acute Respiratory Infections/SARI).

Od toga je Univerzitetski klinički centar RS-a prijavio da su umrla dva pacijenta koja su bila pozitivna na virus gripa A(H1)pdm09.

Iz Instituta navode i da je opšta  bolnica Nevesinje prijavila da je jedan pacijent preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije kod kojeg laboratorijski nije utvrđen uzročnik bolesti.

Sva tri pacijenta su osobe srednje do starije životne dobi, koje su pored respiratorne infekcije imala više komorbiditeta hroničnih  nezaraznih bolesti. Ni jedan od preminulih pacijenata nije bio vakcinisan  protiv gripe, napominju iz Instituta.

U Republici Srpskoj je do 14.  januara 2019. ukupno prijavljeno 59 obolijevanja od teške akutne respiratorne infekcije. Od testiranih pacijenata, sedam je bilo pozitivno na virus A(H1)pdm09, dok je jedan pozitivan uzorak bio s primarnog nivoa zdravstvene zaštite iz grupe oboljenja sličnih gripu (Influenza-like Illness/ILI).