U plamenu nestaje svjetski simbol: Macron stigao na mjesto događaja, tužioci otvorili istragu

15.04.2019.     Vijesti
Pariski tužioci otvorili su istragu u vezi s požarom u katedrali Notre Dame, prenosi CNN.
Katedralu, koja postoji 850 godina, od 19 sati zahvatio je veliki požar zbog kojeg se urušio krov i glavni toranj.
Nekoliko vatrogasaca se u jednom momentu popelo blizu krova i pokušavaju sa gornje strane gasiti vatru. Zidovi su potpuno zahvaćeni, a prema izvještajima s mjesta događaja, vrlo je teško staviti požar pod kontrolu.

Vatrogasci se trude ugasiti vatru na više načina i što je prije moguće, kako ne bi zahvatio još neku od starih istorijskih  građevina koje se nalaze u blizini.

„Pariski Notre Dame gubi se u plamenovima. Cijela nacija je preplavljena emocijama. U mislima sam uz katolike i Francuze. Kao i sve ostale, rastužuje me slika ovakve zgrade u plamenu“, napisao je Emmanuel Macron na svom zvaničnom Twitter profilu. Francuski predsjednik stigao je na mjesto događaja.

Okupljeni građani i turisti su u šoku, jedna od najstarijih građevina Pariza gubi se u plamenovima. Kako prenosi CNN, čini se da je krov u potpunosti izgorio. Požar je visok 20 metara. Postavlja se pitanje da li će zgrada uspjeti izdržati ovaj požar, te da li će opstati.

„Posmatramo kako pred nama gori i propada jedan od najljepših simbola ove nacije. Ovo je grozno za gledati. Boli nas“, napisala je jedna parižanka na svom Twitter profilu uz fotografije požara. Sve je više građana koji se okupljaju oko građevine u plamenu pokušavajući vidjeti šta se dešava, kordoni policije ih spriječavaju da se približe zgradi.

Svjedoci tvrde da je vatra malo manja nego što je bila prije nekoliko minuta. Još uvijek nije poznato da li je iko bio u katedrali prije požara, te da li je došlo do brze evakuacije kada je požar počeo.

agencije, Klix