U Ljubinju porasla proizvodnja meda i ljekovitog bilja

06.06.2019.     Privreda
U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom povećan je ukupan broj košnica među članovima Udruženja pčelara Kadulja iz Ljubinja na 3.745, a proizvodnja je porasla na 25 tona i donijela uvećane prihode.
– Pčelarstvo se razvija, nabavkom adekvatne tehnologije sve ide brže, te se pokazuje koliko udruživanje i edukacija pčelara znači za naš kraj – rekao je predsjednik Udruženja Marko Gordić.
Kaže da je u Ljubinju, koje je poznato po medu i ljekovitom bilju, pčelarstvo nekima hobi uz redovan posao, a brojna domaćinstva tu vide svoju šansu za dodatne prihode razvijajući svoje proizvode.
Da med nije jedini dar prirode u Ljubinju, prepoznaje se na plantažama LjBilja koje je zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II projekta osiguralo nabavku mašina i proširenje proizvodnje.
Slobodanka Popović pojašnjava da ova kompanija ima zaokružen proces proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja.
– Recepti za čajeve koje proizovodimo su spoj tradicionalnog iskustva i novih naučnih saznanja. Također, proizvodimo kreme prilagođene različitim tipovima kože i različitoj namjeni, sapune, ulja za masažu. Proizvod od naših plantaža lavande, vrijeska, smilja, žalfije i timijana preko prerade do pakovanja – sve svoje faze prolazi u LjBilju a onda pronalazi svoje kupce na domaćem i međunarodnom tržištu – rekla je Popović.
Uprkos izazovima u plantažnom uzgoju, ali i primarnoj preradi samoniklog bilja, prostora za optimizam ima. Ovo je rezultiralo sa uključenjem šire mreže kooperanata, uvećanjem proizvodnje i prodaje.
Priče iz LjBilja i Kadulje šalju pozitivnu poruku iz Ljubinja i donose ohrabrenje za sve uključene u sektoru pčelarstva i prerade ljekovitog bilja, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.
biznis.ba

error: Zabranjeno je kopiranje!