U junu lokacija za gradnju nove hidroelektrane

04.05.2018.     Energetika

Ministar industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić rekao je da bi već krajem juna mogla da bude određena lokacija na kojoj će jednu od tri hidroelektrane zajednički graditi Republika Srpska i Srbija.

On kaže da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić razgovarano o realizaciji zajedničkih projekata u Republici Srpskoj.

– Treba slijediti tu inicijativu i spremnost Srbije da se ozbiljnije upusti u razvoj energetike u Srpskoj – rekao je Đokić.

On je na panelu „Prirodna bogatstva u funkciji ravnomjernog i regionalnog razvoja“ rekao da je sasvim blizu i postizanje konačnog dogovora da tokom ljeta počne izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

– Nadam se da nas neke administrativne aktivnosti, kroz koje moramo da prođemo u tom procesu, neće zaustaviti, pa da se to ne desi tokom ljetnih mjeseci. Vlada Republike Srpske učinila je sve da počne izgradnja ovog kapitalnog energetskog objekta – naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovaj objekat nije jedini, jer su planirane još tri hidroelektrane koje će zajedno dati 100 megavat-časova električne energije.

Đokić smatra da sada prioritet treba da bude gornji tok rijeke Drine i da se posmatraju srednji i donji tok, gdje su, takođe, izvodljivi projekti.

– Ali, taj posao moramo da vodimo zajedno sa institucijama BiH jer je to granična oblast sa Srbijom – kaže Đokić.

ekapija