Trebinjskim vatrogascima stigla vrijedna oprema iz Toronta

14.04.2018.     Vijesti

U Trebinje je stigao kontigent opreme za vatrogasne jedinice iz regije koju su obezbijedili Hercegovci koji žive u Torontu.


Ćuk je podsjetio na veoma tešku sezonu prošle godine kada su se vatrogasci borili sa vatrenom stihijom koja je zahvatila veliko područje ovog grada i susjednih opština, tokom koji su više puta, uprkos iskustvu, bili i životno ugroženi.
On je istakao i pomoć koja im stiže i sa Republičkog i lokalnog novoa , te dodoa da je ove godine u martu na sjednici Vatrogasnog saveza odlučeno da trebinjska Vatrogasna jedinica dobije 300.000 КM za nabavku novog navalnog vozila sa duplom kabinom , dok Gradska uprava gradi savremeni Vatrogasni dom koji će uskoro biti useljiv i omogućiće mnogo veće operativno-manevarske sposobnosti, smještaj i razmještaj ljudi , opreme i tehnike.
„Vada Republike Srpske je nabavila helikopret koji će biti stacioniran u Trebinju kako bi na vrijeme reagovao u slučaju izbijanja požara, jer je poznato da je Hercegovina najugroženija tokom ljeta“, rekao je Ćuk.
Najzaslužniji za dobijanje opreme su Manojlo Ćuk, direktor Centra za informisanje Trebinje , Udruženje građana „Sveti Đorđe“ u Torontu i i Momir Šošo, trebinjac koji živi u Torontu.
Šošo je istakao da Hercegovci u Trontu s velikom pažnjom prate sva dešavanja u mjestima odakle potiče, te napomenuo da su posebno ispratili prošlogodišnje požare koji su trajali dva i po mjeseca, nakon čega su odlučila da vatrogascima bar malo olakšaju posao.
„U takvim opasnim situacijama kada požari bukte na sve strane, voma je bitno da su vatrogasci opremljeni dobrom i kvalitetnom vatrogasnom oprema. Ono što je evidento je da su ovdašnji vatrogasci veoma osposobljeni i imaju dobrog komandira pod čijim nadzorom uspješno obavljaju sve zadatke“, rekao je Šošo i dodao da je ovo samo početak pomoći trebinjskim vatrogascima.
On je istakao da je u planu za Trebinje i nabavka vozila hitne pomoći, jer je u nekim slučajevima neophodno da tokom izbijanja požara na vrijeme stigne i medicinsko osoblje.
Zamjenik grdonačelnika Trebinja Mirko Ćurić se zahvalio na vrijednoj opremi , ističući da će od velike pomoći ne samo vatrogascima već i cijelom gradu biti najavljena donacija vozila hitne pomoći.
On je naglasio i da Gradska uprava nastoji da što adekvatnije pomogne Vatrogasnoj jedinici, te da je jedan od prioriteta koji završavaju izgradnja savremenog Vatrogasnog doma.
„Što se tiče Grada Trebinja i Republike Srpske vatrogasci su nam među prioritetima“, rekao je Ćurić.
Dio opreme ovih dana biće podijeljen i drugim vatrogasnim jedinicama u Hercegovini.

Srna