Trebinjski osnovci u posjeti biblioteci

28.09.2021.     Vijesti

Narodnu bilblioteku Trebinje su povodom Evropskog dana jezika posjetili učenici četvrtog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz ovog grada koji su se upoznali sa jezičkim i kulturološkim raznolikostima Evrope te sa zaposlenima razgovarali o značaju učenja stranih jezika i međukulturološkom razumijevanju.

Profesori engleskog i ruskog jezika te bibliotekari su zajedno sa mališanima obišli odjeljenje za stranu knjigu biblioteke, te zajedno čitali na različitim jezicima.

“Upoznali smo se sa piscima za djecu iz Francuske, Španije, Njamačke, Italije, Švedske i ostalih evropskih zemalja, i kroz zanimljivu igricu, slušajući priče, pogađali o kom jeziku se radi. Upoznali smo se i sa običajima i simbolima nekih država, te razmijenili iskustva o putovanjima”, kažu u biblioteci i ističu da su mali gosti na više od 20 jezika, naučili da kažu čarobnu riječ “Hvala”.

Ovim događajem, Narodna biblioteka se pridružila obilježavanju Evropskog dana jezika, dana plurilingvalizma i multikulturalnosti.

Na inicijativu Savjeta Evrope u Strazburu, Evropski dan jezika proslavlja se od 26. septembra 2001. godine. Smatra se da u Evropi postoji oko 200 izvornih evropskih jezika, a da bi se oni očuvali veoma je važno da se njeguje ideja višejezičnosti i kulturne raznovrsnosti.

error: Zabranjeno je kopiranje!