Trebinjci najviše zainteresovani za poljoprivredu i turizam

23.02.2017.     Privreda

Trebinjci su za pokretanje vlastitog biznisa najviše zainteresovani za poljoprivrednu proizvodnju i turizam.

Drazen Boskovic
Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje Dražen Bošković  za Hercegovina press kaže da je u poslednjih nekoliko godina na području Trebinja posebno interesantna proizvodnje smilja i drugog ljekovitog i aromatičnog bilja, dok se oni koji svoje šansu vide u turističkim uslugama najviše zanimaju za izradu suvenira i pružanje usluga smještaja.

„Turizam i poljoprivreda se mogu povezati kroz proizvodnju zdrave hrane i upravo je veliki broj korisnika naših usluga tražio odgovore u tom pravcu – kolika bi to bila investicija i da li bi bila ispolativa, kakve su šansa za plasman ovih proizvoda, da li je proizvoidnju potrebno i na koji način sertifikovati i slično“, ističe Bošković.

U prošloj godini kroz razne tematske radionice i edukativne programe agencije, organizovane kao stručna podrška kreiranju biznisa i unapređenju preduzetničke djelatnosti, prošlo je više od stotinu korisnika.

„Naša je procjena da će od tog broja polaznika barem 20% njih ostati zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa ili proširenje već postojećih kapaciteta“, kaže Bošković.

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća pruža besplatne savjetodavne i druge stručne usluge licima sa poslovnom idejom i voljom da krenu u vlastiti posao.

„Tu je i aspekt naše društvene odgovornosti – da napravimo selekciju koje su to poslovne ideje koje imaju perspektivu, u odnosu na one koje nisu isplative, nemaju velike šanse za uspjeh i koje bi naše korisnike dovele u određene finansijske probleme“, naglašava Bošković.

On dodaje da preduzetnicima sa već razvijenom djelatnošću agencija pruža usluge savjetovanja u svim aspektima poslovanja –na koji način da prošire proizvodnju, kako da kvalitetnije iskoriste postojeće ljudske resusre ili anagžuju nove, kako da osvoje nova tržišta ili da prilagode postojeći asortiman tržišnim zahtjevima.

Agencija je nedavno na području regije Trebinje sprovela program „Prilika plus“, usmjeren na kvalitetnije profesionalno osposobljavnje školaraca na tržiše rada, kroz unapređenje praktične nastave.

Bošković ističe da je analizom tržišta rada u sektoru preduzeništva i stanja praktične nastave u srednjim tehničkim školama utvrđeno je da su najtraženija zanimanja u ovoj regiji – varilac i bravar.

U projekat su uključeni Srednjoškolski centar „Golub Кureš“ u Bileći, koji obrazuje ove profile i firma „Monting energetika“, zainteresovana da školarcima u svom pogonu omogući praktičnu nastavu.

„Кroz ovaj projekat, koji finasira vlada Švajcarske, biće obezbijeđena dodatna oprema za praktičnu nastavu, koja će dijelom biti uručena preduzeću ‘Monting energetika’ a dijelom sredoškolskom centru u Bileći“, kaže Bošković.

I sve naredne generacije koje budu upisivale ova stručna usmjerenja imaće na raspolaganju opremu na kojoj će se i praktično obučavati za svoje buduće zanimanje.

Hercegovina press