Trebinjac jači od korone – Bez simptoma zaraze razvio antitijela

29.09.2020.     Vijesti

Vladimir Drašković iz Trebinja otkrio je da ima visok broj antitijela iako nije imao nikakve simptome korona virusa.

Nakon epidemiološke procjene, Drašković je kao kontakt visokog rizika stavljen u dvonedjeljnu izolaciju tokom koje je praćeno njegovo zdravstveno stanje.

 “Osjećao sam se potpuno normalno i zdravo. Nisam  kašljao , nisam imao temperaturu, čak nisam osjećao ni malaksalost”, kaže Drašković koji se ipak striktno držao  svih uputstava Epidemiološke službe u Trebinju.

Iz Doma zdravlja ističu da je zbog asimptomatskih nosilaca infekcije koji nisu rijetki jako važno da poštujemo epidemiološke mjere, kako bi zaštitili sebe i ljude oko nas.

Epidemiolog  Jelena Durić objašnjava da se infekcija najčešće prenosi  48 sati  prije pojave simptoma, odnosno 10 – ak dana nakon obolijevanja, što zavisi od kliničke slike pacijenta.

“Čovjek je najzarazniji  pred kraj inkubacionog perioda i na početku bolesti , jer tada ne ispoljava nikakve simptome, ali može da zarazi druge”, kaže za Hercegovina press Durić.

Kao jedini epidemiolog Doma zdravlja ona je u Trebinju do sada  izvršila procjenu i ispratila  na hiljade kontakata oboljelih. Uspjela je da zarazu stavi pod kontrolu i ni u jednom momentu epidemiološka situacija u gradu nije bila zabrinjavajuća.

To pokazuje i  Draškovićev slučaj jer je bez ikakavih simptoma bolesti prepoznat kao mogući prenosilac koji je stavljen pod nadzor.

Da li je kao bliski kontakt zaraženog kolege imao  virus korona  ili neku drugu infekciju nije moguće reći sa 100 – postotnom sigurnošću, ali jako viskok broj IGG antitijela pokazuje da se najvjerovatnije radi o novom KOVID 19 virusu.

 

Hercegovina press