Termolektrana Gacko u dobrom stanju-neophodna ulaganja u Rudnik

11.02.2020.     Energetika

Termoelektrana „Gacko“ u dobrom je pogonskom stanju i može raditi u punom kapacitetu narednih godina, pokazuju preliminarni rezultati analiza eminentnih stručnjaka, saopšteno je danas iz „Elektroprivrede Republike Srpske“.

Rezultatati analiza i preporuke za ulaganja u Rudnik i Termoelektranu „Gacko“ bili su tema sastanka Uprave „Elektroprivrede Republike Srpske“ i RiTE „Gacko“, predstavnika Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i Sindikata RiTE održanog u Gacku.

„Zaključeno je da je neophodno raditi na rješavanju problema emisije štetnih gasova i sitnih čestica u skladu sa direktivama NERP – a  i donijeti petogodišnji akcioni plan investicija u rudnik“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su u narednom periodu predviđena znatna ulaganja u postrojenje za prečišćavanje uglja, nabavku nove mehanizacije, kao i izmještanje korita rijeke Mušnice koje ugrožava rudnik.

Usaglašen je stav da je neophodno vršiti racionalizaciju svih troškova u preduzeću.

Uprava preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“ je na ovim zadacima dala punu podršku upravi RiTE „Gacko“.

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim aktuelnim pitanjima u vezi sa otkrivkom i proizvodnjom.

TE „Gacko“ ostvarila je u januaru proizvodnju električne energije od 165.588 megavat-časova ili 114,2 odsto u odnosu na planiranih 145.000 megavat-časova po Elektroenergetskom bilansu „Elektroprivrede Republike Srpske“ za ovu godinu.

Počele su i pripreme za redovan godišnji remont u 2020. koji je planiran krajem aprila i trajaće 30 dana.

Trenutne zalihe uglja na deponiji TE iznose oko 100.000 tona, a mazuta 250 tona.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!