Tepavčević: Radnici da se bore za svoja prava, a ne privilegije poslodavaca

05.01.2019.     Video servis

Predsjednik Konfederacija Sindikata Republike Srpske koji obuhvata radnike iz energetike, metalskog sektora, rudarstva, ugostitelje, medicinare… Željko Tepavčević  poručio je danas da najavljeno minimalno povećanje cijena  električne energije za takozvane velike kupce od strane Elektroprivrede  nikako ne može uticati na položaj radnika  u industiji.

On je gostujući u Jutarnjem programu Herceg RTV – a rekao da će prvi radni dan posjetiti  sindikalne organizacije koje su najavile štrajk kako bi im predočio pravo stanje.

„Apsurd je da štrajkuju radnici jer će njihov poslodavac plaćati neznatno veću cijenu električne energije“, kaže Tepavčević i dodaje da su brojni  poslodavci zahvaljujući subvencijama   države stekli imperije, a da zaposleni od tih mjera nisu imali nikakve koristi.

On dodaje da je nezamislivo da se pojedini privrednici  usuđuju da prijete svojim radnicima smanjenjm plata koje se nikako ne smije dogoditi.

„Elektroprivreda  je velike kupce u 2018. godini subvencionisala sa oko 56 miliona KM, a radnici nisu osjetili te subvencije kroz povećanje plata. Dakle i smanjenje subvencija je isključivo stvar poslodavca, a ne radnika u industriji“, izričit je Tepavčević.

Tepavčević koji je i predsjednik Sindikata RiTE Gacko objašnjava da je najavljeno povećanje cijena električne energije minimalno i da će cijena struje u Republici Srpskoj i dalje biti dvostruko jeftinija od one koja se plasira na slobodnom tržištu. Kao primjer navodi TE Stanari koja iako proizvodi električnu energiju, istu kupuje od ERS – a za sopstveno snabdijevanje, jer svoj proizvod prodaje po višestruko višim cijenama na slobodnom tržištu.

Za sada prvi sindikalac desetina hiljada radnika u Srpskoj koji su članovi Konfederacije poručuje da će se za prava radnika boriti konstruktivnim i kvalitetnim  prijedlozima, i da će umjesto štrajkačkih metoda korisititi argumente i pitanja, a samo dijalog je put do najboljih rješenja za sve socijalne partnere.

Tepavčević kaže da je najveći problem radnika  to što ogroman broj poslodavaca funkcioniše u sivoj  zoni, i da oni stvaraju nelojalnu konkurenciju onim poslodavcima koji posluju u okviru zakona i poštuju radnička prava. Zbog toga predlaže hitnu reformu Inspektorata Republike Srpske, češće i strožije kontrole i kazne kako bi svi radnici bili prijavljeni i plaćeni za svoj rad.

Šta je još Tepavčević poručio pogledajte u videu: